Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaralı Küçük Balaban Kuşuna Dost Eli

Kuşadası nda, yaralı bulunan Küçük Balaban kuşu Ekosistemi Koruma ve Doğaseveler Derneği tarafından tedaviye alındı.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2010 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Yaralı Küçük Balaban Kuşuna Dost Eli
AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde, yaralı bulunan Küçük Balaban kuşu Ekosistemi Koruma ve Doğaseveler Derneği (EKODOSD) tarafından tedaviye alındı.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bir ihbar üzerine gittikleri Kuşadası Mezarlığı yakınında yaralı buldukları Küçük Balaban (Ixobrychus minutus) kuşunu tedaviye aldıklarını söyledi. Dünyadaki en küçük su kuşlarından olan Küçük Balaban'ın sağ kanadındaki yara nedeniyle uçamadığını belirten Sürücü, "Tedavisini büyük ölçüde tamamladık. Dernek merkezinde bakımı ve beslenmesi için küçük bir sulak alan oluşturduk. Tamamen iyileştikten sonra tekrar yaşam alanı olan sazlığa bırakacağız" dedi.

Sürücü, Kuşadası'nın adından da anlaşılacağı üzere kuşların uğrak yeri olduğunu ancak son 30 yılda meydana gelen yapılaşmanın, ağaç kesimlerinin ve sulak alanların tahribatının kuş popülasyonunda önemli ölçüde azalmaya yol açtığını ileri sürdü.

Buna rağmen Kuşadası'nda kendini bugüne kadar koruyabilmiş, ağaçlar, kargılar ve küçük sulak alanlarda hala çok sayıda kuşun yaşam mücadelesi verdiğine dikkati çeken Sürücü, "Bunun yanında bir çok kuş türü de yaşam alanı olmamasına rağmen göç sırasında Kuşadası'nda bu alanlarda konaklıyor. Önemli olan bu kuşların konaklayabileceği yeşili, ağacı, sulak yerleri koruyabilmek. Eğer bunlar varsa, kuşlar her zaman gelecektir" diye konuştu. Sürücü, dernek olarak Kuşadası'nda kuş varlığının korunmasına katkı sağlamak amacıyla envanter çalışması yürütüklerini de kaydetti.

Küçük Balaban

Küçük Balaban, dünyadaki en küçük balıkçıllardan biridir. Saz yataklarında gizlenebildikleri için zor görülürler. Böcek, balık ve kurbağalarla beslenirler. Sazlık ve çalılıklarda yuvalanır. Yoğun bitki örtüsü bulunan bataklıklarda ve tatlı su kenarlarında yaşar. Göl kıyılarındaki sazlık örtülerde ve nehir kıvrımlarında, sazlıklarda daha çok görülür. Bir tehlike anında sazların arasından usulca uzaklaşır. Bu arada dikey sapları ayaklarıyla kavrar ve usta bir akrobat gibi sallanarak sazdan saza geçer.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.