Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sayıştay raporu yayınlandı, Belediyeyi çiftliğe çevirmişler..

Sayıştay Müfettişlerinin hazırladığı rapora göre Kuşadası Belediyesi, neresine dokunsan dökülüyor. Belediye iflasın eşiğinde ama yandaşa kolaylık ve kıyak tam gaz sürmüş.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2024 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2024 12:48
Kaynak: Adanın Sesi Haber Merkezi
Sayıştay raporu yayınlandı, Belediyeyi çiftliğe çevirmişler..

Sayıştay Denetçilerinin hazırladığı 2023 Denetim Raporu, Ömer Günel ve ekibinin yönettiği Kuşadası Belediyesi’nin çiftliğe döndürüldüğünü ortaya koydu. Küçük, büyük tüm ihalelerin adrese teslim, kişi veya firmalara verildiği, yapılan iş ve işlemlerin de bunu gösterdiği gözlenen rapora göre, belediyenin borçlanma sınırlarını da aşıldı. ADA’NIN SESİ’nin incelediği Denetim Raporunda, müfettişlerin tespit ettiği 22 bulgunun bazıları şöyle.

İHALELERDE BELEDİYE DEĞİL, ALANLARA KIYAK

Bazı mal ve hizmet alımlarında “açık ihale” yerine “doğrudan temin” yöntemi uygulamak için hizmet alımları kısımlara bölünerek yandaşa aktarılmış.

Doğrudan Teminle yapılan alımlar Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP)a kaydedilmemiş. İhalelere girenlerin yasaklılık durumları araştırılmamış.

Büyük bölümü bilinen şahıslara verilen yapım işi ihalelerinde hatalı uygulamalar var. Örneğin ön veya kesin proje hazırlanmadan ihale yapılmış. İş süresinde bitirilmediği halde göz yumulmuş. Firmalardan alınan faturalar onaylattırılmamış.

KİRA VE SATIŞLARDA PEŞKEŞ

Bazı taşınmazlar kira ve satış aşamasında adeta peşkeş çekilmiş. Bazı taşınmazların kira süresi ihalesiz 49 yıla uzatılırken, kira bedeli günümüz rayiç bedellerinin altında kalmış. Taşıt satışlarında tahmin bedel güncel hesaplanmamış.

KİŞİSEL VE KURUMSAL VERİLER ORTAYA SAÇILMIŞ

Belediye mülklerinin kime satıldığıyla ilgili bilgileri Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde olduğunu belirterek açıklamayan Kuşadası Belediyesi , Kuşadası’nda yaşayan herkesin ve belediyenin tüm verileri, ihale alan firmaya altın tepside sunmuş. Bilgi İşlem Müdürlüğü ihalesinde verilerin üçüncü kişilerle paylaşılamayacağı yönünde gizlilik sözleşmesi imzalanmadığı için Kuşadası’nın tüm verileri şirketin insafına bırakılmış. Sistemin Tapu kayıtları gibi bazı bölümleri yetkisi olmayan personele açılmış.   

BELEDİYE BORÇ BATAĞINDA

Sayıştay Denetçilerine göre Kuşadası Belediyesi borçlanma sınırları aşmış. Üstelik, yasalara göre belediyenin borcu yasal sınırın altına inene kadar yeni borçlanma yapılamayacak. Sadece o değil, belli kişi veya firmalara verilmek üzere ihale kanununa aykırı olarak, doğrudan temin ile yapılan ihaleler, bütçeye konulan ödeneği aşmış.

NEREDEYSE DOĞRU YAPILAN HİÇ BİR ŞEY YOK

İmar rantları, peşkeş, şaibelerle gündemden düşmeyen Ömer Günel  ve ekibiyle ilgili diğer bazı tespitler ise şöyle sıralanmış:

*-İşçilerin kanunda belirtilen yıllık izinlerini kullandırılmamış.

*-İş yapan kişi veya şirketlerin alacakları yasal sıraya göre ödenmemiş. Yandaşların önemeleri öne alınmış.

*-Sayıştay’a verilmesi gereken özellikle mali bilgi ve belgeler zamanında verilmemiş.

*-Çalışanların DİSK’e geçmeleri engellenirken, diğer yandan kalmaya zorlandıkları sendikaya kıyak yapılmış.

*-Yevmiye Defterinde bazı numaralar, sonradan doldurulmak üzere boş bırakılmış. Geçmişe dönük mükerrer kayıtlar yapılmış.

*- Üç milyon üzeri ihalelere katılanlar ön mali kontrole tabi tutulmamış.

Kaynak: Adanın Sesi Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.