Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deniz erişteleri korunmalı  

Doğa dostları, Akdeniz'in ormanları olarak da bilinen, Akdeniz'e özgü endemik bitki, deniz eriştelerinin korunmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2020 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Deniz erişteleri korunmalı   

Halk arasında yosun olarak değerlendirilen, kıyılarda deniz dibi taranarak yok edilen deniz bitkisinin, aslında Akdeniz’in ormanları olduğunu ve korunması gerektiği uyarısı yapıldı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) başkanı Bahattin Sürücü, Akdenize özgü özgü endemik bir bitki olan deniz eriştelerinin, deniz ekosistemi için çok önemli olduğunu söyledi. Sürücü, deniz eriştelerinin bulunduğu kıyılarda denizel biyo çeşitliliğin zengin olmasına yol açtığını, Kuşadası Körfezinin biyo çeşitliliğinin zengin olmasının nedeninin bu olduğunu hatırlattı.

DENİZ ERİŞTELERİ, DENİZ EROZYONUNU ÖNLÜYOR

Sadece kumluk alanlarda yaşayan deniz erişteleri, kumu tutarak denizaltı erozyonunu önlediğini söyleyen EKODOSD başkanı Sürücü, "Deniz eriştelerinin sık yaprakları arasında, pek çok Akdeniz canlısı barınmakta, beslenmekte ve üremektedir. Akdeniz dışında dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmaması ve önemli yararları nedeniyle, ülke olarak bizim de imza koyduğumuz Bern Sözleşmesi kapsamında korunması gereken önemli bir türdür"dedi.

"DENİZ EKOLOJİK YAŞAMI BU BİTKİLERE BAĞLI"

Genellikle Doğu Akdeniz ve Güney kıyılarında yaşayan otçul Yeşil Deniz Kaplumbağalarının, beslenme ve kışlama için Kuşadası Körfezi’nde yoğun olarak bulunma nedeninin, körfezdeki zengin deniz eriştesi kaynakları olduğunu söyleyen Sürücü, "Bölgemizde denizdeki ekolojik yaşamın devamlılığı bu bitkilere bağlıdır. Balık popülasyonunu arttırması, balıkçılığın gelişmesini sağlaması, dalış turizmine katkı yapması gibi pek çok yararı var" değerlendirmesini yaptı.

"DENİZ ERİŞTELERİNİN TAHRİBATI İNSAN KAYNAKLI"

Akdeniz kıyılarındaki deniz eriştelerinin, demirleyen teknelerin çapaları, kıyılardan atılan demir, beton aksamlar, katı atıklar, ışık geçirgenliğini engelleyen kanalizasyon atıkları gibi çevresel faktörlerden etkilendiğini hatırlatan Sürücü, "Akdeniz’in ormanları olan deniz eriştelerinin tahribatı insan kaynaklıdır. Korunmaları da duyarlı insanların çoğalmasına bağlıdır. Deniz ormanları yok olmadan, her türlü önlemi alınmalı, tüm kurumların ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle deniz erişteleri korunmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.