Yaz geldi mantar ve siğillere dikkat

Yaz döneminde hava sıcaklığı ile oluşan terleme mantar enfeksiyonlarına, havuz, spor salonları gibi toplu alanlar ise mantar enfeksiyonlarının yanı sıra siğil, molloskum gibi viral hastalıklara zemin hazırlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
adaninsesi.com
 Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte gelen sıcaklar, birtakım hastalıkları da beraberinde getiriyor. Sıcaklığın yanı sıra havuz ve spor salonları gibi alanlarda oluşabilecek deri hastalıklarına karşı uyaran doktorlar, siğil, el, ayak ve kasık mantarlarının birçok farklı yolla bulaşabileceğini söyledi. Doktorlar, yaz mevsiminizin sağlıklı geçmesi için oluşabilecek deri hastalıklarına karşı da dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çektiler. 

Viral siğiller:

İnsandan insana, hayvandan insana veya insandan hayvanlara yakın temas ile bulaşır. Enfeksiyonun olduğu hastalar virüsü vücutlarının değişik yerlerine yayabilirler. Hastalığın kuluçka süresi oldukça değişkendir. HPV virüsünün bazı tipleri kanserojendir. Kadın hastalarda serviks kanserine, erkeklerde penis kanserine neden olabilmektedir. Siğiller el, ayak, yüz, ağız içi, genital bölge ve makat bölgesi gibi birçok yerde görülebilir. Ayakaltı siğilleri nasırlarla karışır. Genital siğillerde cinsel temas, diğer yerlerde görülen siğillerde ise havuz, toplu yaşam alanları, spor salonları, el sıkışma, öpüşme oldukça önemlidir. Tırnak etrafı siğiller tırnak yeme alışkanlığı olan ve manikür pedikür yaptıranlarda daha sık görülür. Klinik olarak deri renginde veya kahverengi renkte yüzeyden kabarık, sert ve yüzeyleri pürtüklü lezyonlar şeklinde ortaya çıkar. Normalde ağrısız lezyonlardır. Fakat ayakaltı siğilleri ağrılıdır. Siğillerin oynanması, koparılması ve tedavisinin geciktirilmesi yayılmasına neden olur.

Ayak mantarları:

En çok yetişkin erkeklerde görülen tinea pedis en sık karşılaşılan dermatolojik hastalıktır. Halk arasında “Celalettin muhtar” adıyla da bilinmektedir. Ayak terlemesi, atardamar ve toplardamar dolaşım bozukluğu, ayakların nemli bırakılması, diyabet hastalığı ve yaşlılık ayak mantar enfeksiyonlarını kolaylaştırır. Klinik olarak ayak parmak aralarında çatlaklar, sulantılı lezyonlar, ayakaltlarında kızarıklık ve içi su dolu kabarcıklar olarak, bazen de kuruluk ve pullanma şeklinde görülür. Hastalar kaşıntı ve ayak kokusundan rahatsız olurlar. Havuzlar, spor salonu, sauna gibi toplu yaşam alanları, manikür, pedikür gibi işlemler ve aile bireylerinde var olan mantar enfeksiyonları yayılımda önemlidir.

Kasık mantarı:

Tinea inguinalis, uyluk ve kasık bölgesinde ortaya çıkan bir mantar enfeksiyonudur. Sıklıkla erkeklerde ve adölesan çağında çocuklarda genelde ayak mantarı ile birlikte görülür. Genelde yakın temas, havlu, yatak ve el-ayak mantarı olan kişiler önemlidir. Mantar enfeksiyonlarında kişinin vücut direnci yayılımı önler. Kasık mantarlarında obezite ve diyabet risk faktörünü oluşturur. Erkeklerde daha yaygındır. Kasıklarda, iki taraflı kızarıklığın kenarlarda daha belirgin olduğu, üzerinde pullanma ve bazen içi su dolu kabarcıkların izlendiği lezyonlarla kendini belli eden bir tablodur. Tanı ve tedavi ayak mantarları ile aynıdır.