Tartışma Büyüyor 

Aydın Büyükşehir Belediyesinin Tariş’ten aldığı araziye yapacağı projenin imar planını askıya çıkarması ile başlayan tartışmalar büyüyor. Kuşadası’nda Bazı siyasi partiler, Mimarlar Odası, Tariş Platformu başta olmak üzere kamuoyu, askıya çıkan imar planına itiraz ederken, Çerçioğlu ise halkın isteklerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2018 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2018 12:07
adaninsesi.com

AYDIN Büyükşehir Belediyesi'nin Tariş'ten aldığı, yaptığı referandum sonrası ise halkın talebi üzerine yeşil alan olacağını açıkladığı arazi için yaptığı imar değişikliğine tepkiler büyüyor. Turizm imarlı olan arazinin imar planının yeşil alan olarak değiştirilmesi beklenirken, ticari alan olarak değiştirilmek istenmesine siyasiler, mimarlar, Kuşadası Tariş Dayanışması tepki gösterdi. Hazırlanan dosyalar ve itiraz dilekçeleriyle itirazlar yapılırken, İtirazların ret edilmesi halinde zaman kaybedilmeden mahkemeye başvurulması için de hukukçular çalışma yaptı.

                         “Halk ne isterse o olacak”

Kuşadası’nda ki tepkilerin büyümesi üzerine Aydın Büyükşehir Belediye Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığınca bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada Kuşadası Tariş arazisi yaklaşık 10.000 metrekare büyüklüğünde bir alan olup 25 milyon lira bedelle Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmıştır. Akabinde halk oylaması yapılarak; yer altı otoparkı, 2 adet tescilli binanın restorasyonu ile zeminde 550 metre kare alana sahip 4,5 katlı; içinde sergi salonu, sanat galerisi ve halkımızın hizmet alması için Denizcilik Daire Başkanlığı Hizmet alanı ve ASKİ Genel Müdürlüğü veznelerinin bulunduğu hizmet binası yapılmak üzere projelendirmiştir. Geri kalan alan ise kent meydanı ve yeşil alan olarak bırakılmıştır. Dolayısı ile yaklaşık 9.000 metrekare alan açık ve yeşil alan olarak projelendirilmiştir. Hazırlanan bu proje tüm kamu kurumlarının onayından geçmiş ve bu projeye uygun olarak imar planı oluşturulmuştur. Bu çerçevede bilinmelidir ki; Aydın Büyükşehir Belediyesi halkımız ne isterse onu gerçekleştirmektedir ve gerçekleştirecektir”denildi

                        Yeşile ihtiyaç var

Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliğinden yapılan açıklamada ise arazinin yeşil alan olması konusunda, Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu dahil, referanduma katılanların yüzde 99’unun hemfikir olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Bu güne kadar İlçemiz rant baskıları karşısında,  parsel bazında ve lokal olarak yapılan  imar plan değişiklikleri ve  uygulamalar sonucu aşırı yoğun yapılaşmış, kentin ulaşım, yeşil alan, otopark vb sosyal donatı alanlarına önem verilmemiştir. Çevre ve Şehircilik bakanlığınca kişi başına 15 m2 olması gereken yeşil alan yasal sınırı, kentimizde ve sahil bölgemizde   2 m2 yi bile bulmamaktadır. Bu nedenle  söz konusu olan eski tariş arazisi bu bölgede yapılaşmamış iki boş araziden biridir ve önemi büyüktür”denildi.

                        İmar talebinin kabul edilebilir yanı yok

Mimarlar Odası açıklamasında özetle şu görüşlere yer verildi.”Geçtiğimiz günlerde Eski tariş arzisi  ile ilgili  imar değişikliği Kuşadası belediyesinde askıya çıkarılmıştır.   Kentimizin bütün bu gerçekleri karşısında,  hizmet ve yaşam üniteleri ile  en yoğun olan bu bölgesinde bulunan eski tariş arazisine  böyle yoğun bir imar hakkı tanıyan plan değişikliğinin  kabul edilebilir bir yanı olamaz.Aydın Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan basın açıklamasında ve görüşmelerimizde eski tariş arazisi ile ilgili düşünülen projenin mevcut tescilli  yapıların resterasyonu ve ilave olarak 550 m2 taban alanlı 4 veya 5 kat Denizcilik md.  hizmet ünitesi ve kültürel amaçlı salonların yapılacağı beyan edilmiştir. Söz konusu projenin analizini bir tarafa bırakırsak beyan edilen proje için zaten  en fazla 0.20 imar emsali yeterlidir. Daha önce hazırlanan bu proje zamanında kamuoyuna sunulsaydı ve imar plan değişikliğinde  böyle bir yanlış yapılamasaydı   Meslek odaları, S:T:K lar ve kentte yaşayanlar  bu kadar aşırı tepkiyi vermeyip, sunulan  avan projenin fonksiyonlarını  ve estetik yönlerini tartışıyor olacaktık.”

                        Yönetimler gelip geçicidir

“ Her ne kadar Aydın Büyükşehir Şehir belediye yönetimince biz bu projeden başka yapı yapmayacağız dense de bunun teminatı olamaz. Yönetimler gelip geçicidir. Şu anki yönetimin iyi niyeti kabul edilse dahi, bir sonraki yönetimler bu araziye verilen toplamda 13.000 m2 yapı yapma hakkını istedikleri an kullanırlar. Bununda garantisini kimse veremez.İmar plan değişikliği,  mevzuat gereği, plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte kamu yararı amaçlı teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılmalıdır..Önerimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı Plan İnceleme ve Değerlendirme Kurulunca onaylanan (E= 1.00 H=21.50)  plan değişikliğinin iptal edilmesi ve en fazla E= 0.20 H=21.50 değerinde olacak şekilde  yenilenmesidir. Devamında Kamuya mal olmuş böyle bir önemli arazinin   planlamasının,  ilgili meslek odaları, S:T:K lar, üniversiteler ve halkın katılımı ve görüşleri sonucu,  anıtsal nitelikli  kentin simgesi olacak bir planlama ile  uzman bürolar, ve yarışmalar ile profesyonelce yapılmalıdır. Böyle bir durumda kendi adımıza elimizden gelen her türlü ve  tüm teknik desteğimizi vermeye hazırız.”