Aydın ve Muğla İl sınırları içinde yer alan Beşparmak Dağları’nda yer alan 7.Yüzyılda yapıldığı sanılan Stylos (Arap Avlusu) manastırı defineciler ve tarihi eser kaçakçılarınca talan edildi. Beş parmak dağlarındaki manastırlar içinde ulaşılması çok zor olan, vahşi ve sarp kayalıklarla çevrili Stylos (Arapavlusu), manastırlar içinde en görkemlisi olarak gösteriliyor. Aydın’ın Söke İlçesi’ne bağlı Karakaya Köyü’nün güneybatısında, zirveye yakın bir bölgede kurulan manastır ile yanı başında Kayalık ve dar bir yoldan çıkılan, güney bölümü uçurum olan fresklerle süslü bir mağara define avcılarınca kazılarak tahrip edildi.
1900’lü yıllarda Manastırı bulan Theodore Wiegand’ın tespit ettiği fresklerlerin neredeyse tamamı tahrip edildi. Meryem Ana ve çember biçimli bir alanda İsa’nın hayatından beş sahne gösterildiği, Meryem’in tapınağa götürülüşü, bir melek tarafından beslenişi ve Cebrail’in Meryem Ana’ya İsa’yı doğuracağını bildirmesi, İsa’nın doğumu, tapınakta tasviri ve İsa’nın vaftizinin anlatıldığı Freskler defineciler tarafından ve bilinçsiz köylüler tarafından parçalandı.
Manastır önünde su ihtiyacı için kurulmuş olan küçük havuzun birkaç yıl öncesine kadar durduğunu, son gittiklerinde yıkılmış olduğunu gördüklerini söyleyen Eko sistemi koruma ve doğa sevenler derneği (EKODOSD başkanı Bahattin Sürücü, “Genç Aziz Paulos’un 12 yılını geçirdiği mağaranın önünde, su ihtiyacını karşıladığı küçük havuzcuğun tamamen yıkılarak tahrip edildiğini gördük. Muhtemelen defineciler tarafından altında bir şeyler çıkabilir umuduyla yıkıldığını tahmin ediyoruz. Manastır içinde kazma, kürek ve toprakları boşaltmak için kovalar tespit ettik. Mağara içinde yakılan ateşle, gelen kişilerin burada geceledikleri ve kazı çalışmalarını gerçekleştirdikleri gördük. Eski yıllarda görülen küçük işlemeli mermer taşlar yok olmuş. Beşparmak Dağları’nda geçmiş uygarlıklardan bizlere miras kalan bu tarihi değerlere, son yıllarda her yönden baskılar ve tehditlerin çoğaldığını görmekteyiz. Kuş uçmaz, kervan geçmez gibi olan bu yeri nasıl bularak kazmışlar, hayret etmemek mümkün değil. Latmos’un eşsiz coğrafyasında daha bulunamadan yitirilen birçok tarihi eser yok olup gitmektedir” diyerek bölgede yeni tarihi eserlere rastladıklarını ve bu yeni tespit edilen alanlarla ilgili Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nü bilgilendireceklerini kaydetti.