Müfettişler: Basiretsiz, sorumluluktan uzak dedi, Germencik ödüllendirdi

Germencik’in CHP’li Belediyesinde Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen Milli Park eski Müdürü, iktidar sevdalısı Koray Aşık için devletin resmi kayıtlarında “basiret ve sorumluluktan uzak, ”Yükümlülüklerine karşı ilgisiz”, “Görevinin gerektirdiği sorumluluktan uzak” ifadelerinin yer aldığı ortaya çıktı.  

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2024 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2024 11:43

İktidar milletvekillerinin koruması altında olduğu için hakkındaki iddiaların üzerine yeterince gidilmemesine rağmen, üstü örtülemeyen bazı suçları nedeniyle soruşturma izni verilen, basiret ve sorumluluktan uzak olduğu kayıtlara giren Milli Park eski Müdürü Koray Aşık’ın, CHP’li Germencik Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilmesinin yankıları sürüyor. AKP Aydın eski milletvekili Metin Yavuz’un kendisiyle sık sık fotoğraf paylaştığı, son yerel seçimlerde Cumhur İttifakı adayı Mustafa Savaş için açıkça çalıştığını kabul eden Koray Aşık’ı hangi gücün CHP’li Belediyeye Başkan Yardımcısı olarak yerleştirdiği ise merak ediliyor.

LİYAKATSA O DA YOK!

Devletin bakanlığının, valiliğinin, Cumhuriyet Savcılıklarının dosyalarında yer alan iddia, soruşturma konuları ve tanımlamalara göre Koray Aşık görevlendirmesinin liyakat esas alınmadığını da ortaya koydu. Görevi sırasında sergilediği tutumlar nedeniyle devletin kayıtlarına “Görevinin gerektirdiği sorumluluklardan uzak, tedbirsiz ve yöneticililiklerinden doğan yükümlülüklerine karşı ilgisiz tutum sergilediği, sorumluluklarını gereğince üstlenmekten imtina ettiği” ifadeleriyle anlatılan Koray Aşık ile ilgili bir diğer tanımlama ise şöyle:

“Milli Park Müdürü Koray Aşık’ın Bilgisi ve tecrübesi ile bağdaşmayacak derecede basiret ve sorumluluktan uzak bir yönetim sergilemesi, ayrıca yaptığı yanlışı örtbas etmek için de geçmişe dönük tutanak tanzim etmesi nedeniyle başka yerde görevlendirilmesi ve soruşturma raporunun Aydın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi uygun olacaktır.”

İŞTE BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI OLARAK ATANMAMASINI GEREKTİREN NEDENLER

Müfettişlerce Valilik, Bakanlık, Cumhuriyet Savcılıklarının hazırladığı dosyalara göre, ADANIN SESİ’nin ilk etapta gündeme getirdiği 27 soruşturma konusunun aslında çok daha fazla olduğu ortaya çıktı. Bir kamu yöneticisi; eski müdürün bazıları iktidar eliyle çeşitli kılıflara uydurulan, bazıları ise Cumhuriyet Savcılıklarınca soruşturulan, kimisi birden çok suç unsuru barındıran suçlamalardan tamamen aklanmadan, kamunun hiçbir kurumunda görevlendirilmemesi gerektiğini de dile getirdi.

ADANIN SESİ Koray Aşık ile ilgili resmi belgelere yansıyan iddiaları sizin için derledi;  

Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın 09.11.2022 tarihli görevden alınmasının önerildiği yazısından yukarıdaki maddelere ek olarak.

1-Tehlike oluşturduğu için kesildiği iddia edilen ağaçlarla ilgili Olağanüstü Hasılat Etası Raporu tutulmamış. Ağaçlar Orman Müdürlüğünden izinsiz kesilmiş.

Aydın Valiliğinin 28.03.2024 sayılı soruşturma izni verilmesi kararından..

2-C. İnş. Şirketine ait 09 BA 0… plakalı araç, Milli Park HGS giriş sistemine, “Koray.asik” kullanıcı adıyla “Güzelçamlı Jandarma” olarak kaydedildi. Bu araç defalarca Milli Park’a ücretsiz girdi. Koray aşık kişiler lehine haksız menfaat, kamunun aleyhine de zarara sebebiyet verdi.

3- Güzelçamlı’da Milli Park sınırları içinde usulsüz yapı yapıp işgal ederek haksız kazanç sağlamalarına sebebiyet verdiği anlaşıldığından soruşturma izni verildi.

4-Kuşadası müdürlüğünün ballı işler verdiği şirketin adresi ile Koray Aşık’ın ev adresi aynı. Şirketin ismi ise müdürün eşi ve kızının baş harflerinden oluştuğu, müfettişlerin tespit ettiği bu bilgilerin Cumhuriyet Savcılığına verildi. İki Aydın milletvekili dönemin bakanına baskı yaptı,Aşık’ın görevde kalmasını sağladı. (Bakanlık Basın Müşaviri)

5- İçmeler Koyundaki Mescit yanındaki çocuk bakım ünitesi müdür Koray Aşık’ın onayı ile işletmeciye tahsis edildi. (03.04.2023 Teftiş Baş. Raporu)

 6- İşletmeci plaj alanında kendisine tahsis edilen alandan taşarken, sözleşmede olmasına rağmen Can Kurtaran istihdamı sağlanmadı. (Sorumlusu Koraş Aşık.. 03.04.2023 Teftiş Baş. Raporu)

7-Aydınlık Koyundaki Dalış Eğitim Binası işlevi dışında, bina önü işletmeci firmanın müşterilerine hizmet verdiği masa sandalyeye göz yumdu. İşletmeci firmanın sözleşme gereği yapması gereken bir çok yükümlülüğü yerine getirmediği tespit edildi. (03.04.2023 Teftiş Baş. Raporu)

8-İşletmecinin daha fazla kazanması için giriş çıkış saatleri değiştirildi. “Koray Aşık, Bölge Müdürlüğünün imzasıyla uygulamaya koyduğu Ziyaretçi Yönetim Programındaki hükümler ile çelişki oluşturacak biçimde yönerge hazırlayarak M.P.M. ile Bölge Müdürlüğü arasında uyumsuzluğa ve uygulamada belirsizliğe sebebiyet verdi.. 03.04.2023 Teftiş Baş. Raporu )

9-Sözleşmeye göre yasak olmasına rağmen işletmecinin alkollü içki satışı yaptığı jandarma ekiplerince fotoğraflarla tespit edildi. Aynı tarihte Koray Aşık’ın da olduğu kontrollerde ise böyle bir durumun tespit edilmediği tutanak altına alındı. (Tüm aykırılıklara göz yumulduğu şeklindeki kaymakamlık kanaatinin Müfettişliğimizde de hasıl olduğu…03.04.2023 Teftiş Baş. Raporu)

Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın 16.08.2022 tarihli “Yetki Oluru” yazısındaki 21 iddia..

10-Devlete ait traktör (09K1362), devlete ait vidanjör, çöp toplama 34AÇK452) müdürlük personeli, devlet adına değil Milli Parkı ihaleyle alan şirkete temizlik hizmeti veriyor.

11-İçmeler Koyundaki mescit sözleşmeye aykırı olarak şirkete teslim edildi. Başka yere uyduruk mescit yapıldı

12-İçmeler Koyundaki ambulans yolu şirketin restoran masalarınca kapatıldı.

13-Büyüt koylarda sözleşmeye aykırı olarak mangal yakma yeri yapıldı.

14-Tahsis alanlarında aşırı taşma var. İçmeler Koyunda 700m2 olması gerekirken 1700m2 tahsis edildi.

15-İdare Merkezi’nin olduğu alana plan dışında konaklama ünitesi yapıldı, burada kimlerin kaldığı bilinmiyor.

16-Halı saha yapılması için bütün malzemeler alındı, kurulamadı. Malzemelerin akıbeti belli değil.

17-Aydın’lık Koyunda planda olmayan iskele yapıldı. Plansız olduğu için söküldü. Sökümü için en ucuz teklifi veren firma yerine en yüksek teklifi veren firma tercih edildi. Satılan hurdaların parasının akıbeti belli değil.

18-İşçi barakasının yanındaki kızılçam yasadışı kesildi.

19- Doğa ve Koruma alanında tüm canlıların korunması gerekirken haşere ve sinek ilaçlaması yapıldı. Alınan ilaçların büyük bölümünün son kullanma tarihi geçtiği için kullanılmadı, depoda çürümeye terk edildi.

20-Müdürlüğün bir çok işi, müdürün akraba veya tanıdığı olan TE Ormancılığa veriliyor.

21-Müdürün sürekli iş verdiği bir diğer şirket ise Say Bilgisayar. Bu firmadan temizlik malzemesi alındı. Paratoner alındı, ama ortada yok. Bilgisayar firmasına Milli Park içinde çim ekimi yaptırıldı.

22-Yöneticiler araziye gitmeden baskı ve tehdit ile taşıt görev emrine isimlerini yazdırdı.

23-Müdür ciltli, kayıtlı kabahat suç tutanağı tutulmasını yasakladı. Çizgisiz beyaz kağıda tutanaklar tutuluyor. Bu şekilde tutanak tutulduğu için Tığlıburun, Tuzburgazı bölgelerinde arazi açanlar hakkında işlem yapılamadı. Arazi açanlar “müdüre parasını verdik” dedi.

24-Zeus Mağarası içinde işletmeciye büfe yapıldı. Büfenin elektriği Milli Park lojmanından kaçak çekildi.

25-İhale hak edişleri giriş kapısı gelirleriyle ödeniyor.

26-Bisiklet yolu için alınan dubalar ortada yok.

27-Ziyaretçi saatleri işletmeciye göre sürekli değiştiriliyor. Çalışma saatleri değişen personel  tayin ve tutanakla tehdit ediliyor.

28-Doğanbey ve Güzelçamlı tarafında Milli Park içinde yapılan çok sayıda düğün, nişan, sünnet gibi etkinliklerin sayısı az gösteriliyor.

29-M.P. içinde kalan parsellere dışındadır diye rapor tutuluyor. Müdür böyle işlerde kayınpederini kullanıyor.

30-M.P. Deltasında daha önce olmayan 2 km uzunluğunda ve 20 metre genişliğinde yeni bir kanal açıldı. Tutanak tutulması engellendi.