Mimarlardan ders gibi itiraz

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisinin Kuşadası’nda Heyelan bölgesine imar izni vermesine itiraz eden Mimarlar Odası temsilciliği, ranta dayalı parsel bazlı değişiklikleri eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2017 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2017 10:02
adaninsesi.com

Kuşadası'nda tapu kaydında göçüklük, kent imar planlarında heyelan bölgesi olarak işaretlenen, üstelik kıyı kenar çizgisi içindeki araziye, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisince  imar izni verilmesine, Mimarlar Odası Temsilciliği itiraz etti. Kuşadası Belediyesinin ret ettiği imar tadilatına askı süresinde itiraz eden Mimarlar Odası Temsilcisi Ümit Acar, çarpık yapılaşmaya örnek gösterilen Kuşadası’nın sadece ranta dayalı ve parsel bazında yapılan plan ve uygulamalar yüzünden bu hale geldiğini hatırlattı. Plan tadilatına konu olan parselin içinde bulunduğu alanın aktif heyelana maruz kalan bir bölge olduğunu hatırlatan Acar, itirazında Kuşadası’nın bu güne gelmesine kadar geçen süreci özetleyerek, verilen imar izninin iptalini istedi.

                                   Ranta dayalı imar değişikliği

Mimarlar Odası Temsilcisi Ümit Acar,Büyükşehir Belediye Meclisinin 12 Ocak 2017 tarih ve 8 numaralı kararıyla Hacıfeyzullah Mahallesi 807 ada, 142 numaralı parselde yaptığı binlik imar plan tadilatına ilişkin  itiraz gerekçelerini şöyle sıraladı. “İlçemiz Kuşadası turizmin en gözde beldesi iken,  bugün ne yazık ki çarpık kentleşmeye örnek ilçelerin başında yer almaktadır.  Bunun en büyük nedeni;  güzel , yaşanabilir bir kent yaratma ilke ve planlamalarından yoksun, sadece ranta dayalı  ve parsel bazında yapılan plan ve uygulamalardır.

                                   Jeolojik etütler yapılmıyor

“Kuşadası’ nın birçok bölgesi jeolojik kusurlu alandır. Bugüne kadar yeterli jeolojik etütler yapılmadan, ilçemizde parsel bazında yapılan imar plan tadilatları sonucu bazı bölgelerde heyelan sonucu yolların, parkların, binaların hasar gördüğü ve birçok insanın mağdur olduğunu yaşadık gördük.  Söz konusu imar plan tadilatı yapılan bölgede1995,  2001 ve 2010 yılında büyük heyelanların yaşandığı su oyun parkının yolların ve binaların hasar gördüğü bilinmektedir. Bu bölgenin tamamı  j1 lejantlı aktif heyelan alanıdır. Bölge ile ilgili 1991 yılında iller bankası raporunda iskan dışı tutulması öngörülmüştür. “

                                   ODTÜ Raporu var

“Ayrıca ilgili parsel için geçtiğimiz dönem gelen imar plan tadilat talebi doğrultusunda,  ilçe belediyesince, 2012 yılında O.D.T.Ü jeoloji uzmanlarınca yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan raporda konunun önem ve ciddiyetinin üst boyutlarda olduğu görülmektedir.Raporun sonuç özetinde;  Parselinde içinde bulunduğu geniş bir alanın aktif  heyelana maruz bir bölge olduğu,  Heyelanın parsel bazında değil, (ki parsel heyelanın sadece küçük bir bölümünü temsil etmekte) heyelanın tümü ile hareket etmeyen yakın çevresini de içine alacak oldukça geniş bir alanın çalışılması ve tüm alan için iyileştirme/önleme projesinin yapılması gerektiği vurgulanıyor.  Bunun devamında heyelan hareketinin durdurulması, Heyelanın iyileştirilmesi başarı ile tamamlandıktan sonra, söz konusu alan ile ilgili geleceğe dönük planlamalar yapılabileceği,  Diğer taraftan, kullanım amacı ne olursa olsun, söz konusu alandaki heyelanın durdurulmaması durumunda, heyelan geriye ve yana büyüyecek ve yakın civardaki mevcut yapılara da zarara vereceği açık ve net olarak vurgulanmıştır. Bu nedenlerden dolayı,  iki dönem Kuşadası belediyesine gelen plan tadilat teklifleri bu raporlar doğrultusunda kabul edilmemiştir. “

                Mimarların itiraz nedenleri

“Ekte sunduğumuz teknik raporlar gereği ilgili parsel bu şartlarda iskana açılamaz, bölge ile ilgili iyileştirme/önleme çalışmaları sonuçlanmadan parsel ve bölge ile ilgili herhangi bir planlama yapılamaz.  Kıyı kanununa göre kıyı kenar çizgisi ihlali vardır.  İller bankası raporuna göre ilgili parselin zaten iskan dışı tutulması gerektiği belirtilmiş olup, diğer taraftan da1992 öncesinde  sahil bantında % 50 den daha az sayıda  yapılaşma olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kıyı kenara yaklaşma mesafesi 50 metredir. Alınan bu imar plan tadilat kararı, daha önce iki sefer kamu yararı adına alınmış ilçe belediyesi meclis kararlarını hiçe sayılmaktadır.  Alınan bu karar, 5216 nolu 6. Madde 3. Bölüm b fıkrası gereği; Büyükşehir belediyesi kanununa aykırıdır.  İmar plan tadilatları; bütünsel, niteliksel, teknik karaları bozmayacak ve kamu yararına zorunlu kılınması halinde yapılan planlardır. Bu nedenle yapılan imar planı imar kanununa, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına ve kamu yararına aykırıdır. Bu nedenler ile Kuşadası ilçesi Hacıfeyzullah mah. 807 ada 142 no lu parsel ile ilgili, Aydın Büyükşehir belediyesinin 12.01.2017 tarih 08 nolu belediye meclis kararına itiraz ediyoruz. “