Liman projesine karşı imza kampanyası

Özelleştirme ihalesi ile imar planı ve ruhsatları iki ayrı mahkemece iptal edilen Kuşadası limanına yeni yapı yoğunluğu da getiren imar planının Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca onaylanmasına tepkiler sürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
adaninsesi.com

Belediye Başkanının çağrısıyla ilçedeki sivil toplum örgütleri ile mesleki odalarnın temsilcilerinden  oluşturulan “Kuşadası Liman Platformu” bayram tatilinde de çalışmalarını yürüttü. Platformun hazırladığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığına hitaben yazılan dilekçe ilçede imzaya açıldı. “Limanda hukuka aykırılığa hayır diyoruz!” sloganı ile imzaya açılan dilekçede  Bakanlıkça  28.10.2010 tarihinde  onaylanan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlar ve imar plan notlarına karşı çıkıyoruz. Daha önce Danıştay 6. Dairesinin 09.11.2009 tarihli kararı ile Kuşadası Limanının imar planı iptal edilmiştir. İptal gerekçeleri ;“Kuşadası’na ait planlarla bir bağlantı kurarak planın kademeli birlikteliğinin sağlanması gerekirken , noktasal bir müdahale ile plan yapıldığı; planın kentsel sistem üzerinde hiç bir etkisinin olmayacağının varsayıldığı; Kuşadası’nın doğal görünümünü, kentsel silüetini, kültürel ve tarihsel kimliğini değiştirecek nitelikte olduğu; çevre kalitesi , sosyal uyum, kültürel canlılık ve kent ekonomisini olumsuz etkilediği” hususlarıdır. Bütün bunlardan başka, Kuşadası limanın özelleştirilmesi işlemi de Aydın 1. İdare Mahkemesinin (02.06.2010 gün ve K:2010/936) kararı ile iptal edilmiş ve bu karar ile artık liman işletmecisi limanda “işgalci” durumuna düşmüştür.İşgalci  işletmecinin isteği ile mahkeme kararına aykırı olarak plan onaylanması, mahkeme kararına karşı hiledir. Üstelik Limanın ÇED süreci de durdurulmuştur. Bu plan, mahkemece iptal edilen planı,  aynen kopyalamakta ve hatta genişleterek, neredeyse tüm sahilimizi de işgal ederek büyütmekte, ekmeğimizi ise küçülterek kentimizin ufkunu kapatmaktadır. Bu dayatmacı plana itiraz ediyorum” görüşlerine yer verilerek Kuşadası'nın geleceğinden endişe eden herkesin  imzalaması istendi.

                        Dükkan sayısı üçe katlanıyor

            Özelleştirme sonrası ilçede büyük tepki toplayan limandaki 56 işyerinin bakanlığın gönderdiği planda yasallaştığını, mevcut 7 bin 750 metrekarelik inşaat alanına 10 bin metrekarelik inşaat alanının daha eklendiğini söyleyen Platform üyesi Ahmet Altınsoy “Danıştay 6. Daire kararıyla iptal edilen, 01.06.2006 tarihli imar planı limanda  7.750 m2 inşaat hakkı öngördüğünden, halen mevcut binalarda  bu emsal imar hakkı kullanıldı.Yeni gönderilen planla Limanda toplam  inşaat hakkı 17.437 m2 yükseltiliyor!Bunun anlamı kıyının bu gün boş olan bölümlerine, doldurmadan sonra  5.50 m yükseklikte 2.131 m2 yeni binalar yapımı anlamına gelmektedir” diyerek platform olarak hukuki tüm yolları kullanarak planın uygulanmasına karşı duracaklarını söyledi.

                        Platformun Yürütme Kurulu

Nilgün Öğünçlü (Eski meclis üyesi), Ahmet Altunsoy (Eski meclis üyesi),  Bülent Tokuçoğlu (Kent Hukuk Doktoru)Serdar Akdoğan (Ticaret Odası Bşk.),  Halit Şakar (Esnaf Odası Bşk.),  Erol Soysal (Şoförler Odası Bşk.), Bülent İlkbahar (Türsab Bşk.),   Ahmet Susam (Kuşadası Su Ürünleri Koop. Bşk.), Ümit Acar (Mimarlar Odası Temsilcisi),  Bülent Coşkun (Belediye Sözleşmeli İmar Plancısı), Belediye Temsilcisi, Osman Çolakoğlu (Kent Konseyi Bşk.), Şenol Eskin (ÖDP İlçeBaşkanı), Mustafa Saraç, Şeref Bademci (Gezi Tekneleri Koop. Bşk.)