Özelleştirildiği 2003 yılından bu yana tartışma konusu olan,Kuşadası’nın yanısıra Türkiye’nin gündemine bir çok kez giren Kuşadası Limanındaki işyerleri için Aydın 1.İdare Mahkemesi son noktayı koydu. Danıştay Altıncı Dairesince imar planları, Aydın 1.İdare Mahkemesince de Özelleştirme İhalesi iptal edildiği için Belediyenin ruhsatlarını iptal ettiği 56 işyerinin yıkım kararına işletmeci firma Ege Ports itiraz etti. Aydın1.İdare Mahkemesi itirazı görüşerek Ege Ports firmasının talebini ret etti. Yaklaşık 9 Yıllık süreçte bir çok kez liman ile ilgili kararlara imza atan Mahkeme heyeti, son kararında beş sayfalık ders gibi gerekçesini taraflara tebliğ etti. Ege Ports firmasının binaları kazanılmış hak olduğu; Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca yeni bir plan yapıldığı gerekçelerini değerlendiren mahkeme heyeti, “Hukuken korunabilir bir hakka dayanmaksızın bulunduğu limanda inşa ettiği yapıların yıkımı yolunda tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır” dedi.
Mahkeme kararından satır başları
-Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının yargı kararı ile iptal edildiği dikkate alındığında, davacı şirketin Limanı işletme hak ve yetkisinin tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkmıştır. Bu durumda davacı şirketin Kuşadası Limanında faaliyetine devam etmesini gerektirecek hukuki bir dayanak bulunmamaktadır.
-Kazanılmış haklarından söz edilebilmesinin temel koşulunun elde ettikleri bu hakların yasal (Meşru) bir zeminden kaynaklanmış olmasının gerektiği, meşruiyet zemini bulunmaksızın elde edilmiş her hangi bir hak varlığından söz edilemez. Bu bağlamda meşru bir hakka dayanmadan inşa edilen yapılar yönünden kazanılmış hakkın varlığından söz edilemez.
-Ayrıca yıkıma konu yapıların Kıyı Kanununa tabi bir alanda bulunması nedeniyle Kamu yararının öncelikle korunması gerektiğinden, bireysel yararı içeren kazanılmış hak kavramının bu uyuşmazlıkta işletilmesi mümkün görülmemektedir.
-Özelleştirme Yüksek Kurulunun 28.04.2003 tarih ve 2003/17 sayılı kararı mahkeme kararıyla iptal edildiğinden hukuken korunabilir bir hakka dayanmaksızın bulunduğu limanda inşa ettiği yapıların yıkımı yolunda tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Başkan Altungün ne yapacak? Limanda hukuksuzluğa prim vermeyeceğini söyleyerek bir traktör bir kepçeyle limanı yıkmaya giden, sonrasında "Hukuksuzluk karşısındaki irademizi gösterdik" açıklaması yapan Belediye Başkanı Esat Altungün'ün bu karar karşısındaki tavrı merak ediliyor. Limanı yıkma şovu yapan, arkasından kendi imzasını taşıyan bildiriyle"Bu konu hukukun üstünlüğünün tartışmasız uygulanmasını gerektiren bir konudur. Bu konu Kuşadamızın yarınlarına konulmak istenen ipoteğe karşı bir tavırdır. Bu konu Kuşadası halkıyla barışmadan çözülemeyecek bir konudur. Bu konuda Kuşadası halkı birlik ve bütünlük içindedir. Bu konu siyasi bir amaç ve hedef taşımamaktadır" diyen Belediye Başkanının mahkeme kararlarını uygulamayacağını açıklaması tezat oluşturuyor. Limanla ilgili Kuşadası halkının ve yasaları uygulayan mahkemelerin tavrının değişmediğini söyleyen vatandaşlar "Altungün'ün liman ile ilgili söylem ve açıklamaları hatırlandığında birden bire tam tersini düşünmesi gizli pazarlıkları akla getiriyor. Belediye başkanı keyfi uygulamalarıyla kendini yasaların üzerinde göremez. Eğer görürse mutlaka buna değecek bir nedei vardır" dediler. Yandaş basın ne diyecek? Öte yandan bir dönem limanı savunan basın mensuplarını "Yunan Gazetecileri" diye suçlayan, Limana karşı duranları "Namus Cephesi" olarak adlandıran; "Kuşadası'nın namuslu ve cesur insanları, AKP hükümetinin Ege Ports'un limanda yaptığı yasadışı işyerlerini kurtarmaya yönelik girişimlerine karşı yeni bir direnişe hazırlanıyor", "Asla Teslim olmayacağız" diye manşet atan yandaş medyanın tavrı da merak ediliyor. Hala kendilerini "Namus Cephesinde" görüyorlarsa gereğini yerine getirip kendi başkanlarının "limanda ki yasadışı işyerlerini kurtarmaya yönelik girişimleri " sorgulamaları bekleniyor.