Kuşadası YKS Sınav Merkezi olsun Kampanyası başlatıldı

Her yıl sınavlar için binlerce öğrenci, veli ve öğretmenin Söke’ye gitmek zorunda kaldığını belirten Eğitim Sen ile Veli-Der, Kuşadası’nın da Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Sınav Merkezi olarak belirlenmesi için kampanya başlattı. Kaymakamlık ve ÖSYM Başkanlığına başvurdu.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2024 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 12:05

Kuşadası Eğitim Sen ile Veli-Der, üniversite sınavları için her yıl binlerce veli, öğrenci ve öğretmenin Söke’ye taşındıklarına dikkat çekerek, Kuşadası’nın da YKS Sınav Merkezi olarak belirlenmesi için kampanya başlattı. ÖSYM Başkanlığının belirlediği YKS sınav merkezleri doğrultusunda,  Kuşadası’nda bulunan öğrencilerin en yakın sınav merkezi olarak Söke ilçesinde sınava girebildiğini, Kuşadası nüfusunun ve öğrenci sayısının çok az olduğu dönemlerden kalan bu kararın artık güncelleştirilmesi gerektiği belirtilen dilekçe ile Kuşadası Kaymakamlığına ve ÖSYM’ye başvuran Eğitim Sen Başkanı Fatih Özkaya ile Veli-Der Başkanı Sevinç Özgenç, Kuşadası’ndaki siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerinden de destek istedi.

BÜYÜK BİR MAĞDURİYET YAŞANIYOR

Binlerce  kişinin Söke’ye taşınmasının maddi ve manevi yük getirdiğini belirten Özkaya ile Özgenç, “Söke de okullar yeterli olmadığı için adaylar ilkokul sıralarında sınava giriyor. Maddi manevi birçok mağduriyetin yaşandığı bu durumun değişmesi için üniversite sınavlarının Kuşadası’nda yapılması için bir kampanya başlatıyoruz. Eğitim Sen ve Veli-Der olarak kaymakamlığa dilekçemizi verdik. Aynı dilekçeleri ÖSYM Genel Merkezine ve Cimer’e de yazacağız. Bu konuda kamuoyu oluşturmak için yerel basının, sivil toplum kurumlarının  ve siyasi partilerin desteğini bekliyoruz. Özellikle sınava girecek öğrenciler veya velilerinin Cimer’e ve ÖSYM’ye başvurmaları etkili olacaktır” dedi.

MAĞDURİYETLER OLUŞUYOR

Hazırlanan ve yetkililere iletilen dilekçede şu ifadelere yer verildi:

Son 15 yılda en hızlı nüfus artışı yaşayan ilçelerden biri olan Kuşadası’nda her yıl binlerce öğrenci öğretmen ve veli YKS'ye katılmak amacı ile turizm sezonunun yoğun olduğu haziran ayında cumartesi ve pazar günü olmak üzere iki gün Söke ilçesine taşınmaktadır. Trafiğin olağan olarak yoğun olduğu bu dönemde binlerce kişinin ekstradan oluşturduğu yoğunluk nedeni ile sınava girişte gecikmeler yaşanabilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda hava koşullarında yaşanan olumsuzluk bu trafik yoğunluğu ile birleşince sınava yetişemeyen öğrenciler olmuş ve mağduriyetler oluşmuştu.

            Söke ilçesindeki sınav merkezleri bu kadar öğrenciye yetmediği için ilkokullarda sınav merkezi olarak kullanılmakta ve Üniversite sınavlarına girecek öğrencilerimizin bir kısmı bedenen kendilerine hiç uygun olmayan ilkokul öğrencilerinin sıralarında sınava girmek zorunda kalmaktadır. Bu durum ne yazık ki fırsat eşitsizliği yaratmaktadır.

            Sınav salonlarında görevli gözetmen ve salon başkanı bulunması konusu da bu duruma paralel olarak gelişmektedir. Söke'de bulunan personelin talebe karşılık verememesi, Kuşadası'ndan görev almak isteyen öğretmenlerin ise yol masrafı ve zaman kaybı nedeni ile (sınav ücertlerinin düşük olması) görev almak istememeleri sınav da görevli bulunmasını zorlaştırmakta bazı salonlarda tek gözetmenle sınav yapılmaktadır.

            Sonuç olarak binlerce öğrenci veli ve öğretmenin Kuşadası’ndan Söke’ye taşınması maddi ve manevi anlamda hem ülkemize hem bireylere ciddi bir yük olmaktadır. Kuşadası ilçesinde Adnan Menderes Üniversitesi'ne bağlı Turizm Fakültesi ve Devlet Konservatuarı gibi bölümler bulunmakta ve ilçemiz imkanları YKS'nin  burada yapılmasına olanak sağlamaktadır. Tüm belirttiğimiz hususlar göz önüne alınarak sınav merkezlerinin güncellenmesi ve 2025 yılı YKS sınav merkezleri arasına Kuşadası'nın da alınmasını talep eder, gereğini bilgilerinize arz ederiz.