Kuşadası’nda ki tüm siyasi parti ve Sivil Toplum Örgütleri, mesleki odalar şehir merkezinde ki Kasım Yaman parkının bir bölümüne hükümet binası yapılması girişimine karşı ortak tavır aldı. Kaymakam Muammer Aksoy’un Kuşadası’nın mezarlık dışında en büyük yeşil alanı olan Parkına Hükümet Binası yapılması için yaptığı imar değişikliği talebini görüşen belediye Meclisi, oy birliği ile “Ret” dedi.
Konunun geçtiğimiz ay gündeme gelmesinden sonra oluşan tepkiler üzerine, Kaymakam Muammer Aksoy ilçe Danışma Kurulunu toplayarak bir sunum yaptı. Parkta yapılmasını savunduğu projeyi tanıtan Aksoy, “Parkın bu günkü görünümde kalması bir cinayettir”dedi. Aksoy, ilçedeki tüm resmi daireleri bir araya toplamayı amaçlayan bin 500 metrekare alan üzerine yapılması tasarlanan binanın parka zarar vermeyeceğini, aksine parkı korumaya alacağını söyleyerek, “Bu proje hükümetin değil, benim projem. Eğer halk istemiyorsa, belediye imar talebimizi ret ederse itiraz etmem” dedi.
Aksoy’dan sonra söz alan ve aralarında Belediye Başkanı Özer Kayalı, Mimarlar Odası Başkanı Ümit Acar, Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Otelciler Birliği Başkanı Tacettin Özden, Şoförler Odası Başkanı Hüsnü Öten’in bulunduğu konuşmacıların tümü projeye karşı olduklarını söyledi.
Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası insanının Kasım Yaman Parkına hükümet binası yapılmasını istemediğini belirterek “Kuşadası parka hükümet binası istemiyor. Ama bu park böyle kalsın anlamına gelmiyor. İlk işimiz parkları düzenlemek. Kuşadası’nın bir değil, birkaç parka ihtiyacı var. Seçim vaatlerimizde de vardı. Belediye binası dahil düğün salonu, okulların olduğu alanı tamamen kent meydanı haline getireceğiz. Gemiden inen turistlerin ilk gördüğü, Kervansaray ile liman arasındaki tüm binaları yıkıp büyük bir şehir meydanı yaratmayı düşünüyoruz” dedi.
Tepkiler üzerine bir kez daha söz alan Kaymakam Aksoy ise, konuşmacıların akılla değil, duygularıyla hareket ettiğini savundu. Aksoy, “Konuşmacıları dinlerken şaşırdım. Kuşadası bu hale gelirken neredeydiniz?Bu günkü Kuşadası benim değil, sizin eseriniz. Akılla değil duygularınızla konuşuyorsunuz. Sizin önderlik ettiğiniz Liman, Hastane, Kervansaray konularında neden başarılı olamadınız” diyerek tepkisini dile getirdi.
Danışma Kurulundan yaklaşık bir saat sonra Davutlar mahallesinde toplanan Kuşadası belediye meclisi, Kaymakamın talebini görüştü. İmar komisyonunun istenen yapılaşmanın olmasının yasalara uygun olmadığını, kentin trafik sorununu büyüteceğini belirterek ret verilmesini önerdi. Yapılan oylamada, talep CHP,AKP ve MHP’li 25 üyenin oy birliği ile ret edildi.
KUTU
Ne dediler?
Serdar Akdoğan, (Ticaret Odası Başkanı)İlk defa böyle bir kalabalık ortak bir amaç için toplandı. Umarım Kaymakamımız bunu değerlendirir. Şehir merkezinde 7500 işyeri var, burasını daha da kalabalıklaştırma yerine rahatlatmak gerekiyor.
Tacettin Özden (Otelciler Birliği Başkanı) Kuşadası bir turizm kenti olmaktan çıkıyor. Ne park, ne okul, ne yol yapacak yer kaldı. Çok ciddi trafik sorunu var. Kamu binalarını şehir dışına taşımalıyız.
Hüsnü Öten (Şoförler Odası Başkanı) Kuşadası’nda her şey çoğalıyor, ama yeşil alan azalıyor. Yeşilden vaz geçmek kendinden vazgeçmektir.
Levent Gürçavdı (Aydın Rehberler Odası Başkanı) Küçüklüğümüzde devlet kurumları hizmet etmek için var denilirdi. Halka rağmen bir şey yapılıyorsa, bir sıkıntı var demektir. Kuşadası’nın bir turizm kenti olarak gelişmesini istiyorsak, bırakın parka bina yapmayı, etrafındaki binaları yıkarak parka katmalıyız.
Ümit Acar (Mimarlar Odası Başkanı) Şehir artık nefes almıyor. Kent merkezinde bu park gibi çok az değerimiz kaldı. Kaymakamlık binası ulaşım sorunu olmayan, park sorunu çözülmüş bir alana, şehir dışına yapılabilir.