Kuşadası nın Ticari Envanteri Hazırlandı

Kuşadası nda 20 meslek grubunda 6743 işletme veya işyeri sahibi var

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
adaninsesi.com

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinin başında gelmesine rağmen Plansız ticari yapılaşması ile sık sık gündeme gelen Kuşadası’nın kayıtlı ticari envanteri çıkarıldı. Haftada üç gün açılan pazarlardaki, çarşı merkezinde, sahillerdeki tezgah ve baraka gibi kayıt dışı işyerlerinin çalışma dışı bırakılmasına rağmen 20 meslek grubunda 6743 işletme veya işyeri sahibi tespit edildi.

                                   İşyerlerinin büyük bölümü Merkezde

Ticaret Odası (KUTO) salonunda belediye başkan vekili Ahmet Kireç’inde katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen  KUTO Başkanı Serdar Akdoğan,Kuşadası’nda plansız olarak açılan işyerlerinin hizmet kalitesini düşürdüğü ve haksız rekabete yol açtığını belirterek “Kuşadası, ekonomisi turizme dayanan bir ilçedir. Son yıllarda özellikle Kuşadası Merkez’de plansız olarak çok sayıda iş yerinin açılması haksız rekabete neden olmakta ve hizmet kalitesini düşürmektedir. İlçemizde rekabet ortamının yeniden sağlanması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi ise ticari planlamadan geçmektedir. Ticari planlamanın birinci basamağı ise ticari envanter çıkarılmasıdır. Kuşadası Ticari Envanteri, Kuşadası (Merkez), Davutlar, Güzelçamlı ve Köyleri kapsamaktadır. Kuşadası Ticari Envanteri çalışması, Kuşadası Ticaret Odası, Kuşadası Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Kuşadası Şoförler ve Otomobilciler Odası, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler (SMMM) Odası Kuşadası Temsilciliği, Aydın Baro Başkanlığı, 21. Bölge Aydın Eczacı Odası Kuşadası Temsilciliği üye verileri kullanılarak hazırlanmıştır. Kuşadası Belediyesi’nden temin edilen Belediye Ruhsat Listesi ile veriler kontrol edilmiş, eksik olan işletme adresleri tamamlanmıştır. Çalışma toplam 6743 veriden oluşmaktadır. Bunların yüzde 90’ı Kuşadası şehir merkezindedir” dedi.

                        Şoförler birinci sırada

            KUTKO Başkanı Akdoğan 20 meslek grubu içerisinde en fazla iş sahibi sayısının 1023 firme ile yük ve yolcu taşımacılığı, otomotiv ve akaryakıt ticareti olduğunu söyledi. Akdoğan “Bunun en önemli nedeni çalışmada, Kuşadası, Davutlar, Güzelçamlı ve Köylerde hizmet veren minibüs ve taksi işletmelerinde çalışan tüm kişilerin Kuşadası Şoförler ve Otomobilciler Odası’na kayıtlı olmasıdır. Bu sektörü  923 firma ile “restaurant, lokanta kafe, bar, fast food, büfe ve eğlence yerleri” faaliyeti yapan firmalar izlemektedir. Restaurant, lokanta kafe, bar, fast food, büfe ve eğlence yerlerini 765 adet ile inşaat uygulamaları, mühendislik, mimarlık ve her türlü proje işleri yapan işletmeler izlemektedir”dedi.

                                   Kayıtdışılar envantere dahil değil

            En büyük kayıt dışılığın  haftada üç kurulan pazarlarda olduğunu söyleyen Serdar Akdoğan “Bu çalışmayı yaparken meslek odalarının kayıtlarını baz aldık, saha çalışması yapmadık. Bundan sonraki ikinci aşama ise bilimsel bir anlayışla, Üniversitelerden yardım isteyerek saha çalışması yapmayı hedefliyoruz. Kayıt dışılığın en büyük yeri Pazar yerleridir”diyerek hazırlanan envanterin TOBB Aracılığıyla hükümete iletileceğini de kaydetti.

                                   Büyük görev belediyelerin

            Belediye başkan vekili Ahmet Kireç’de ticari yaşamı şekilendirmede en büyük görevin belediyelere düştüğünün bilincinde olduklarını belirterek “Büyük görev belediyelere düşüyor, unu hepimiz biliyoruz. Çok uzun yıllar önce bir çalışma başlattık, ancak bu gün başarıldı. Ne yazık ki işyeri sayılarını  sınırlayamıyoruz.Yasalar buna uygun değil. Sınırlandırma olmadığı sürece sonuç almak çok zor”dedi.