İşitmiyorlar ama muhteşem halk oyunu oynuyorlar

- Umutla yaşayan, müzik olmadan da dans eder- sözünü gerçekleştiriyorlar

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
adaninsesi.com

            İşitme Engelliler Halk Oyunları yarışmasına katılan ekipler izleyenleri büyüledi. Kulakları işitmeyen ekip üyeleri sanki duyuyormuş gibi müzik ritmine göre yörelerinin halk oyunlarını sergilediği finalde 6’sı ilk öğretim, 6’sı lise 12 ekip yarıştı.

            Milli Eğitim Bakanlığı Okuliçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığının düzenlediği  İşitme Engelliler İlköğretim Okulları ve Meslek Liseleri Arası Halk Oyunları Türkiye finalı Kuşadası Uğur İnan Spor salonunda yapıldı. Türkiye’nin çeşitli yörelerinden gelen 6’sı ilk öğretim, 6’sı lise düzeyindeki her ekip on dakika boyunca halk oyunu sergiledi.

            Final öncesi spor salonu önünde son hazırlıklarını yapan, oyunlarını prova eden işitme engellilerin tüm çalışmalarını sessizce yürütmeleri izleyenlerin “bu kadar çok çocuk var ve hiç ses yok” yorumlarına neden oldu. Yarışma sunucusunun yanında yer alan bir çevirmen, konuşmaları işitme engelliler için işaret diliyle anlattı.  

 İşitme ve konuşma engelli çocukların hünerlerini gösterdiği Türkiye finalinde, izlemeye gelenlerin en çok merak ettiği şey olan “Duymadan nasıl oynayabiliyorlar” sorusu yarışmanın başlamasıyla birlikte yanıt buldu. Müziği duymayan ekip üyeleri hakemlerin arkasında yer alan platform üzerine çıkan eğitmenlerinin verdiği komut ve gösterdiği figürleri tekrarladı. Kendilerine önceden öğretilen sayı sistemi ve ritm işaretleriyle müzik başladığı anda sahneye çıkan işitme engelliler, sahne önünde ki yedi hakemden ritm ve oyun uyumu, sahne performansı, kareografi, halk oyununu kuralına göre eksiksiz oynama gibi alanlardan puan aldı.

Yarışmaya katılan illerin sinevizyonda kısaca tanıtıldığı,  oldukça çekişmeli ve keyifli geçen ve yaklaşık 4 saat süren yarışmalar sonucunda İlköğretim okulları kategorisinde Van Abdurahman Gazi İşitme Engelliler İ.Ö.Ö birincilik kupasını alırken, İzmir Bornova Tülay Aktaş İşitme Engelliler İ.Ö.Ö. ikincilik, Kahramanmaraş Gaziler İşitme Engelliler İ.Ö.Ö. ise üçüncülük kupasını aldı. Liseler kategorisinde ise İstanbul Ataşehir Yeditepe Özel Eğitim Meslek Lisesi birincilik, Çanakkale Anafartalar Özel Eğitim Meslek Lisesi ikincilik, Denizli Özel Eğitim Meslek Lisesi ise üçüncülük kupasını almaya hak kazandı.  

Kupa dağıtım töreninde, protokol üyelerinin ellerinden kupalarını alan, sevinçlerini zıplayarak gösteren, gönüllerince bağıramayan işitme engelliler spor salonundaki izleyenlerce ayakta alkışlandı. “Umutla yaşayan, müzik olmadan da dans eder” sözünü gerçekleştiren işitme engelliler, izleyenlere önemli bir mesaj da vererek “işte azmin zaferi bu” dedirtti.