İhaleye fesat karıştırma listesinin ilk sırasında Ömer Günel var

Güvercin Masa ihalelerine fesat karıştırıldığıyla ilgili müfettişlerin hazırladığı iki ayrı rapor, Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Her iki dosyada da incelenmesi istenenler listesinin ilk sırasında Belediye Başkanı Ömer Günel yer aldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 10:57

Kuşadası Belediyesi’nin Güvercin Masa Halkla İlişkiler Projesi ihalelerini inceleyen İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladıkları iki ayrı dosyayı Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığına ilettikleri ortaya çıktı. İhalelere fesat karıştırıldığının anlaşıldığı vurgusu yapan kontrolörler, ihale komisyonu üyeleri ile Belediye Başkanı Ömer Günel hakkında işlem yapılmasını istedi. İhalelerin Ceren Tanıtım’a  verilmesi için ihale şartnamelerinde ve ihale duyuru sürecinde düzenlemeler yapıldığı, ihaleyi anılan firmanın alamayacağı durumlarda ise iptal edildiği raporlarda kayıt altına alındı.

ÖMER GÜNEL, LİSTENİN İLK SIRASINDAN SORUŞTURMAYA DAHİL EDİLDİ

Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığına, 1165 parça ekleriyle birlikte iletilen 28 sayfalık yazıda Günel ile ilgili olarak, “Kendisine hitaben bilgi notu yazılmasının ardından ihalenin iptal edilmiş olması nedeniyle dahli bulunduğu değerlendirilen” denildi. İhalelerle ilgili olarak, ihale komisyon üyeleri ve Belediye Başkanı Ömer Günel hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçundan işlem yapılması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanununun 17 ve 18’inci maddeleri gereğince soruşturma açılması istendi.

DOSYASI EKSİKSİZ OLAN FİRMAYI ELEDİLER

Mülkiye Müfettişleri ile İçişleri Bakanlığı Başkontrolörünün  şikayet üzerine incelemeye aldığı Kuşadası Belediyesi’nin ihalelerde iş tanımının, Ceren Tanıtım firmasına göre yapıldığını kayıt altına aldı. 2019/325408 numaralı ihalesi ile ilgili hazırlanan ilk rapora göre, ihalede üç kat daha ucuz teklif veren M.Kurumsal Hizmetler firmasının “iş deneyim belgesi” yeterli olduğu halde yetersiz bulunarak elendi. İş Deneyim Belgesi yetersiz olan Ceren Tanıtım lehine ise ihale ilanından sonra, her hangi bir yasal gereklilik yokken “iş deneyim belgesi” oranı yüzde 30’dan yüzde 25’e çekilerek ihalenin anılan firmada kalmasının sağlandığını belirledi. Sonraki 5 ihaleyi de aynı firma aldı. Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığına iletilen ve soruşturma açılması istenen dosya ile ilgili olarak belediyenin yaptığı itiraz,  İzmir Bölge İdare Mahkemesince reddedildi. Dosya o tarihten bu yana Kuşadası Cumhuriyet Savcılığında soruşturuluyor.

AYNI FİRMA İÇİN İHALE İPTAL EDİLDİ

2021/2116 numaralı ihalede ise daha ilginç şeyler yaşandı. Savcılığa iletilen raporda, katılan 5 firmadan, 4’dü, daha düşük fiyat verince, ihale yasalara aykırı bir şekilde iptal edildi. İptal sürecinin “ihaleye fesat karıştırma” suçu olduğunu belirten İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü’nün tespit ettiği işlemlere göre,İhaleye katılan firmaların 3’ü Ceren Tanıtım firmasından daha ucuz teklif verdi. Bunun üzerine ihale komisyonu anılan firma lehine olacak şekilde yaklaşık maliyeti arttırdı. Tüm seçenekler ve düzenlemelere rağmen, ihalenin Ceren Tanıtım firmasında kalması sağlanamayınca da ihale iptal edildi. Müfettiş raporunda iptal gerekçesi, “İhale’nin iptal edilmesi, tamamen ihalenin Ceren Tanıtım Organizasyon’un uhdesinde kalmayacağının ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır” denildi.

DOSYADAN İHALEYE FESATIN ISLAK İMZALI BELGESİ ÇIKTI

Görevlendirilen Başkontrolörün, incelemek için belediyeden istediği dosyadan, skandal belge çıktı. İhale Komisyonu Başkanı T.A’nın, Belediye Başkanı Ömer Günel’e hitaben yazdığı değerlendirilen ve bir örneği dosyada unutulan  “Sayın Başkanım” başlıklı ıslak imzalı bilgi notu, ihaleye fesat karıştırıldığının belgesi olarak savcılık dosyasına girdi.T.A. ıslak imzalı bilgi notunda  ihaleye katılan firmaların teklifleriyle ilgili değerlendirmeler yapılarak iki seçenek sunuldu;Birinci seçenekte her şey yasal olduğu için ihale kabul edilecek ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren Ceren Tanıtım dışındaki iki firmadan biri tercih edilecek, ikinci seçenekte ise ihalenin iptal edilecekti ve iptal edildi. Kollanan firmanın ihaleyi almasının güçleşmesi üzerine de ihale hizmetleri belediye personeli ile yürütüldü. Raporu hazırlayan Başkontrolör, “Madem bu hizmet, belediyenin kendi olanakları ile yürütülebiliyordu, neden ihale yapılarak belediyenin kaynakları bir firmaya aktarıldı. Bu durumun sorgulanması ve göz ardı edilmemesi gerekir” ifadelerini kullanarak yapılan işlemlerin ihaleye fesat karıştırma suçu olduğunun altını çizdi.

DOSYALAR CUMHURİYET SAVCILIĞINDA BEKLİYOR

Belediye Başkanı Ömer Günel, şaibeli olduğu değerlendirilen, ihaleye fesat karıştırıldığı belirtilen her iki dosyasıyla ilgili konuşan hukukçular, “Anlaşılan Savcıların önündeki dosyalarla ilgili işlemler sürüyor. Eğer soruşturma tamamlansa, ya mahkemeye iddianame yazılacak veya kovuşturmaya yer yoktur kararı verilecekti. Umarız savcılar kısa sürede kararını verir. Rüşvetin belgesi olmaz, ama savcılığa iletilen raporların ekinde ihaleye fesat karıştırmanın ıslak belgesinin olması ciddi bir kanıt” dedi.