EKODOSD sordu: Sulak alanlar günü kutlanmalı mı ?

Bir ülkede doğal sulak alanlarının yüzde 30 dan fazlası kurumuş, binlerce yılda oluşan doğanın can suyunu taşıyan dere ve çaylarının suları set çekilerek, borular içerisine alınarak HES lere dönüştürüyorsa Sulak Alanlar Günü kutlanmalı mıdır ?

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
adaninsesi.com

Adını imzalandığı İran’ın Ramsar şehrinden alan “Ramsar Sözleşmesi”nin imzalandığı gün olan 2 Şubat’ın Dünya Sulak Alanlar Günü olarak kutlanmasına Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) karşı çıktı. EKODSOD adına bir açıklama yapan bilim danışmanı Dr.Erol Kesici; Bir ülke doğal sulak alanlarının yüzde 30 dan fazlası kurumuş,  binlerce yılda oluşan doğanın can suyunu taşıyan dere ve çaylarının suları set çekilerek,  borular içerisine alınarak HES lere dönüştürüyorsa;  Sulak Alanlar Günü kutlanmalı mıdır?”diye sordu. Sulak alanlarımızın korunması ve akılcı kullanımı konusunda ilgili kurumlar başta olmak üzere yerel yönetimlerin, sanayicilerin, üniversitelerin, tarımcıların, balıkçıların, yöre halkının, sivil toplum örgütlerinin duyarlılık göstererek birlikte çalışmaları gerektiğine dikkat çekildiği EKODOSD Açıklamasında “Sulak Alanlar doğal, kültürel ve ekonomik değerleriyle de yer yüzünün en önemli ekosistemleridir” denildi.

            EKODOSD bilim danışmanı Dr.Erol Kesici “Korumadan kullandığımız  göller; aşırı yağışlarda toprak tarafından emilemeyen fazla suyu depolayarak; yavaş ve düzenli olarak çevreye bırakarak ve taşkınların yok edici etkisini önemli ölçüde kontrol ederek, kıyılarda deniz suyunun girişini önleyerek su rejimini düzenlerler. Doğa sutaşıma sistemini; gölleriyle dere ve çaylarıyla kendisi hazırlamış ve canlılar bu sisteme göre yaşam alanlarını oluşturmuşlardır. Daha çok para kazanma isteği artınca insanlar; doğanın kendilerine uymasını isteyerek doğayı şekillendirmeye başladılar. Sulak alanların verimli alüvyonlu toprakları iyi tarım alanı olurdu Amik ve Avlan Gölleri bu amaçla kurutuldu, su kıyıları, yerleşim alanlarıyla yapılarla donatıldı. Derelerin, çayların akışı ve yönleri değiştirildi… Sulak alanların kıyı kenar çizgileri ihlal edildi… Her yer gölet, HESlerle donatıldı. Sulak alanların beslenmesi sadece yağışlara bırakıldı… Su üreten,  taşkınları önleyen sulak alanlar kurudu/kurutuldu. Sulak alanlar kurudukça insanlar oraları işgal etti. Binlerce yılldır kendi kendine yeten, yaşayan doğal oluşum; insan müdahaleleriyle son elli yılda yok edildi… Yüzey suları taşınamaz ve depo edilemez oldu… İşte; yağışlarda Kalcık, Burunköy, Akçakaya, Nalbantlar vb. yerleşim alanlarının ve Söke Ovası’nın büyük bir kısmının sular altında kalmasının,  bölgede insanların yazın pamuk ektiği tarlasında, kışın ağ atarak balık tutmasının nedeni de bu müdahaleler değil midir?” dedi.

            Suyun, insanlar tarafından karşısına ne kadar engel dikilirse dikilsin yatağını bırakmayacağını söyleyen Kesici; “Bölgede taşkın sularının yerleşim yerlerinde ve tarım alanlarında hasara neden olmasının sebebi; havzadaki dere ve çayların sayılarına ve yapılarına müdahalelerdir. Su baskınlarının nedeni; küresel ısınma diyerek, işin içinden çıkılamaz. Su yatağını vermediğinden Amik ve Söke vb. ovalar, yerleşim yerleri sular altında. Çünkü bu yerler önceleri ova değil sulak alandı. Bu olanlar; doğanın değil insanın oluşturduğu felakettir…”02 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü” kutlanılıyor hangi sulak alanlar için kutlama bu? Ne kutlanıyor? Bir ülke doğal sulak alanlarının yüzde 30 dan fazlası kurumuş,  binlerce yılda oluşan doğanın can suyunu taşıyan dere ve çaylarının suları set çekilerek,  borular içerisine alınarak HES lere dönüştürüyorsa;  Sulak Alanlar Günü kutlanmalı mıdır? 02 Şubat DÜNYA SULAK ALANLARI KORUMA GÜNÜ olmalıdır.  Çünkü kutlanacak kalite ve sayıda sulak alanımız kalmadı / kalmamakta…Unutulmamalıdır ki yaşamın kaynağı olan SU iyi yönetilirse bolluk ve bereket getirir, SU kötü yönetilirse kıtlık ve felaket getirir”dedi.