Doğa Sevenleri kahreden görüntüler

Fotoğrafları çekildikten 3 gün sonra öldüler

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
adaninsesi.com

Söke’deki Azap Gölünde Doğa Sevenlerin iki gün önce fotoğraflarını çektikleri kuşlar bir gün yaşayabildi. Zehirli sudan içen veya suda yaşayan canlı leşlerini yiyen Kuşların uçmaya fırsat bile bulamadıklarını tespit eden Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (Ekodosd) yöneticileri bitkin haldeki Kuşları bölgeden uzaklaştırarak kurtarmaya çalışıyor. Yetkililerden ise hala bir hareket yok.

            Birçok su kuşuna ev sahipliği yapan ve beslenme alanı olarak hizmet eden, Aydın bölgesinin en önemli sulak alanlarından Azap Gölü’nde, Ekodosd üyelerinin 3 gün önce yaptığı  incelemelerde balıkların, yılanların ve su kuşlarının öldükleri tespit edilmiş, bazı bitkin kuşların fotoğrafları çekilmişti. Azap gölüne tekrar giden Ekodosd üyelerini kahreden bir görüntü karşıladı. Üç gün önce sazlıklar içinde fotoğrafları çekilen bir çok su kuşunun, bulundukları yerde öldükleri tespit edildi. Dünyada 3 bin adet kaldıkları belirtilen bir Tepeli Pelikanı ölmek üzereyken kurtaran Ekodosd ekibi, Pelikanı gölden uzaklaştırıp Büyük Menderes Deltasına getirerek tedavi altına aldı.

            Yaşanan doğa tahribatına yetkililerin ısrarla seyirci kalmasını eleştiren Ekodosd başkanı Bahattin Sürücü “Üç gün önce buraya geldiğimizde Kuşların zehirlenmeden dolayı güçlerinin olmadığını, yüzemediklerini ve kendilerini sazlıkların üzerine attıklarını görmüştük. Bu gün aynı kuşları sazlıkların üzerinde ölü olarak bulduk. Sazlıkların üzerinde olduklarından suda kaybolmamışlardı.En çok ölen kuşların, yöre halkının kara meke dediği sakar mekeler olduğunu gördük. Sakar mekeler daha çok dalarak ot, yosun ve dipteki canlılardan yediklerinden, en fazla etkilenen kuş olmuşlar. Kirliliğin en yoğun olduğu bölgelerde, balık ölümlerinin sayısı oldukça fazlaydı”dedi.

            Üreme alanı Büyük Menderes Deltası olan, dünyada 3000 bireyi kaldığı sanılan ve nesli tehlike altındaki türlerden olan Tepeli pelikanlardan birini Azap Gölü kenarında bitkin bir halde bulduklarını söyleyen Sürücü “ Bugün Azap Gölü’ne beslenmek amacıyla 56 Tepeli Pelikan gelmişti.Tepeli Pelikanların hareketlerini izlemek için gölde bir inceleme yaptık. Pelikanların birçoğu uçarak havalandı.Tepeli Pelikanlardan birisinin hareketlerinde bir tuhaflık olduğunu sezdik.Tepeli Pelikanın uçamadığını ve hareketlerinde bir yavaşlama olduğunu gördük. Tekneye alarak, yaptığımız incelemelerde hiçbir yarasının olmadığını, ihtimalle zehirli balıklardan yediğini ve rahatsızlandığını anladık. Veteriner üyelerimizle kontak kurarak, gerekli tedavisini uyguladık.Azap Gölü’nde avlandıktan sonra akşamları tekrar geri geldikleri, üreme ve barınma alanı olan Büyük Menderes Deltası’na getirdik. Bu Tepeli Pelikan belki kurtuldu ama diğerlerinin sonunu ne bekliyor belli değil.Azap Gölü’nün suyunun rengi her şeyi söylüyor.“Ağır hastayım, derdime derman bulacak doktor yok mu? Diyor” şeklinde konuştu.