Ayrıldığı imam nikahlı eşi ölünce ortada kalan zihinsel engelli kızına kimlik almak için üç yıldır mücadele veren çaresiz baba “kimseden para,pul istemiyorum. Ne olur kızıma bir kimlik verin yeter!”diye feryat etti. Annesi ölünce ortada kalan 14 yaşındaki Candan Güler ise hayattaki tek dayanağı babasından bir dakika bile ayrılmak istemiyor.
Kuşadası’nda yaşayan Cavit uslu ile üç yıl önce ölen eski imam nikahlı eşinden olan zihinsel engelli çocukları Candan Güler, bir dram yaşıyor. Gece kulüplerinde ut çalan Cavit Uslu, yıllar önce İzmir’in Selçuk ilçesinde Duran Güler ile imam nikahı ile evlendi. Bir süre sonra çiftin bir kız çocukları dünyaya geldi. Küçük kız büyürken, Duran Güler ile Cavit Uslu ayrıldı. Kendisinde kalan kızını okul yaşına geldiğinde okula göndermek için kimlik çıkarmak isteyen anne, Candan Güler’i nüfusa kaydettirdi. Ancak nüfus kayıtlarında babanın ismini sadece “Cavit” diye yazdırdı. Büyüdükçe zihinsel engelli olduğu fark edilen küçük Candan 11 yaşına geldiğinde, (2007) yılında annesini kaybedince ortada kaldı. Annesinin ailesinin haber verdiği babası Cavit Uslu, bu tarihten sonra kızını yanına aldı. Ancak küçük kızın nüfus cüzdanı bulunamayınca ortada kalan Candan ile babası bir dizi güçlük yaşamaya başladı. Annesini kaybeden zihinsel engelli Candan, hayattaki tek dayanağı babasından bir an bile ayrılmamak istemeyince, babanın tüm yaşamı değişti.
Engelli kızın tedavisi için 15 liralık senet aldılar
Hasta olan kızının tedavisi için hastanelere gittiklerinde kimlik istendiğini söyleyen baba Cavit Uslu “Kızım yüzde 70 zihinsel engelli rapora sahip. Sık sık bayılıyor. Veya başka hastalıkları oluyor. Hastanelere götürdüğümüzde kimlik isteniyor. Kimlik olmayınca muayene etmiyorlar.En son Kuşadası Devlet Hastanesine 15 Lira muayene karşılığı benden senet aldılar. Hala senedim orda duruyor. Kızımla ilgili yasal hiçbir işlem yapamıyorum, hiçbir yere götüremiyorum” diyerek kızının nüfus cüzdanının olmamasının bir çok sıkıntılar yarattığını söyledi.
Aile mahkemesi davayı sonuçlandırdı
Kızını kendi nüfusuna kaydettirmek için Aydın Aile mahkemesine dava açtığını, aile mahkemelerinde duruşmaların avukatlı yapılmadığını söyleyen Uslu “Üç yılda 33 duruşma oldu. 28’ine katıldım, 5’ine katılamadım. Mahkeme bu nedenle alehime sonuçlandı. Ben kızıma yiyecek yemek götürmek için çabalarken, birde mahkeme masrafları ve git gellerle uğraşıyordum. Ölen eşimin kardeşleri mahkemeye tanıklık yapmak için benden yol parası istedi. Param olmadığı için hiçbir şey yapamadım. Kaymakamdan yardım istedim, nüfus müdürüne gittim. Hiçbir şekilde sorunu çözemedim. Kaymakam bana kızımı çocuk esirgeme kurumuna vermemi istedi. Böyle bir durumda bir daha kızımı göremem. Bir an yanımdan ayrılmak istemeyen kızım çok daha kötü olur. Ben kimseden para, pul istemiyorum. Ben sadece kızıma bir kimlik istiyorum, bir nüfus cüzdanı olsun istiyorum. Kızım özürlü olmazsa bu kadar çaresiz olmazdım” dedi.
Baba çalışmaya gidemiyorum
Geceleri bar ve meyhanelerde ut çalmak için gittiğinde kendisinden hiç ayrılmayan kızını da götürmek zorunda kalacağı için işini mecburen bıraktığını kaydeden Cavit Uslu “kızımı öylesi ortamlara götürmemek için mücadele ediyorum. Gecede bana 45 lira veriyorlar. Parasız kaldığımda mecburen gidiyorum, aldığım ücretin 30 lirasını bir bakıcıya veriyorum. Geri kalan 15 lira ile geçinmeye çalışıyoruz. Bizi tanıyan ve bilenlerin araya girmesiyle sıkıntıda olan bir bayan bakıcı geldi. Şimdi bize yardımcı oluyor ” diyerek kızının temel ihtiyaçlarını gidermede bu kadının çaba gösterdiğini söyledi.
Doktor raporları ile yüzde 70 zihinsel engelli olduğu belgelenen Candan Güler ise annesinin basın mensuplarının “kimliğin olursa ne yaparsın” sorusuna “anneme götürürüm. Annemi özledim. Baba hiçbir yere gitmesin” yanıtını verdi.