Bu Tülüşah'lar kurtuldu

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca türü koruma altına alınan, Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik (IUCN) tarafından 'çok tehlikede' koduyla tanımlanan Kuşadası Tülüşah’ının şehir merkezinde yapılaşma ve insan baskısı nedeniyle tehdit altında olanları titiz bir çalışma ile taşındı.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
adaninsesi.com

Dünyada yoğun olarak sadece Kuşadası bölgesinde yetişen endemik ve nesli tükenmek ile karşı karşıya olan Tülüşah’ların kent içinde yapılaşma ve insan baskısı nedeniyle tehdit altında olanları titiz bir çalışma doğal parka taşındı. Aydın Gaşağı olarak da bilinen,Tülüşah’lar Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (EKODOSD) girişimi, Kuşadası Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğü ekipleri iş birliğiyle Yaylaköy parkına götürüldü.

YAPILAŞMA NEDENİYLE YOK OLUYOR 

Bilimsel adı Rhaponticoides Mykalea olan Tülüşah’ın en fazla yapılaşma  baskısı nedeniyle yok olduğunu söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Tülüşah’lar, en fazla yapılaşma baskısı nedeniyle yok oluyor. Bazen bilmeden, bazen de bilinçli olarak Tülüşah’ların tahrip edildiği görülüyor. Halbuki bitkinin bulunduğu bölgeler yeşil alan olarak bırakılsa, bitki yaşamaya devam edecek ve bulunduğu bölge veya siteye de büyük değer katacak. Böylesine önemli endemik bir tür yok edilirken, daha sonra yerine peyzaj diye parayla kültür bitkisi alınıp dikiliyor” diyerek müteahhitleri duyarlı olmaya çağırdı.

MAYIS SONUNDA ÇİÇEK AÇACAK

Aydın Valiliği, Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi’nin desteğiyle, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü, Yaylaköy Muhtarlığı ve EKODOSD işbirliğiyle sürdürülen çalışmayla yaşatılmaya çalışılan Tülüşah’lar Mayıs ayının sonlarına doğru yaklaşık 2 metrelik boylarıyla sarıçiçeklerini açmaya başlayacak.