Bu kez kadınlar Liman eylemindeydi

Kadın eli değince liman eylemi şenlendi

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
adaninsesi.com

Kuşadası limanına yeni yapılaşma ve balıkçı barınağının doldurulmasını öngören imar planının Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca ikinci kez onaylanıp Kuşadası’na gönderilmesine tepkiler dinmiyor. Bu gün (Cumartesi) düzenlenen eylemi bu kez kadınlar organize etti. ‘Davul-Zurnalı, düdüklü, Eşek’li eylem düzenleyen kadınlar  liman projesine bir kez daha karşı çıktı.

            Siyasi parti ve Sivil Toplum Örgütlerinin katılımıyla oluşturulan Liman Platformunun kadınlara çağrısı ile organize edilen eylem, Kuşadası Belediyesi önünde toplanmayla başladı. Önde liman işletmecisini simgeleyen bir eylemcinin bindirildiği eşek, arkasından davul, zurna ve düdüklerle ritm tutan, büyük bölümünü kadınların oluşturduğu yaklaşık 300 kişi  Kahramanlar caddesi ve Barbaros bulvarını kat ederek Balıkçı Barınağının önüne ulaştı. Ön safta kadınların yürüdüğü eylemde düdüklerle gerçekleştirilmek istenen proje protesto edildi. Eylemi limanda bulunan gemilerden inen turistler ilgiyle izledi, zaman zaman alkış ve ıslıklarla eşlik etti.   

            Balıkçı Barınağı önünde basın açıklaması yapan platform sözcüsü Nilgün Öğünçlü, Kuşadası’nın ekmeğini küçülten, kenti betonla çirkinleştiren, hak hukuk tanımayan liman işletmesine karşı toplandıklarını söyledi. Öğünçlü, limanı işleten firmanın  2003 yılında da limana işyerleri yapılmayacağını, yapılaşma olmayacağını ilan ettiğini, ancak sonrasında limana 54 işyeri yaptığını, kentin silüetini bozduğunu hatırlatarak “ ilk bildirilerinde de Kuşadası yanlış bilgilendiriliyor. Limana alış veriş merkezi yapılmayacak. Kesinlikle böyle bir girişim, düşünce ve proje yok. Sadece yeni terminal binasında Duty Freeler faaliyetlerine devam edecek dediler. 54 dükkânlı alış veriş merkezi yaptılar. Bu gün yine dükkân yapmayacağız, balıkçı barınağını doldurmayacağız diyorlar. Biz böyle söylerken, sermaye piyasası kuruluna başvurularında yeni bir alış veriş merkezi yapacaklarını, bir otopark ilave edeceklerini söylüyorlar. Zaten imar planında da 4.000 m2 lik yeni alış veriş merkezi, balıkçı barınağının dolgusu açıkça görülüyor. Dün yaptıkları, bu gün yapmaya başladıkları, yarın yapacaklarının teminatı! Alıştıra alıştıra, fark ettirmeden kentimizin en önemli alanlarına doğru yayılıyorlar. Bizler buna dur demedikçe, bizler sesimizi yükseltmedikçe nereye kadar gideceklerini kestiremiyoruz” dedi.

            Öğünçlü, liman projesinin bir kez daha hayata geçirilmesi halinde çocuklarına hesap veremeyeceklerini belirterek “Adanın anaları, babaları, Bize haklısınız diyen mahkeme kararlarına rağmen, liman işgaline boyun eğecek miyiz? Balıkçı barınağımızın doldurulmasına razı olacak mıyız? Dün, Çanakkale’de canları pahasına emperyalistleri yurdumuzdan kovan atalarımızı andık. Bu gün emperyalizm başka kılıkta karşımızda duruyor. Bu gün buna suskun kalırsak, Yarın çocuklarımıza nasıl hesap vereceğiz? Mahkeme kararları uygulanıncaya, uygulayacaklar çığlığımızı duyuncaya kadar eylemlerimize devam etmeye var mısınız?” yönündeki sorularına eyleme katılanların tümü “hayır” diye yanıt verdi.

            Eylem olaysız bir şekilde sona ererken, limanı işleten firma eylem sonrası bir bildiri yayınladı. Liman İşletmecisi Ege Ports açıklamasında yapılan eylemlerin Limana değil, turizmi zarar verdiğini savundu. Eylem amacıyla kışkırtılan kalabalıkların liman çevresinde yarattığı olumsuz görüntülerin turistler üzerinde rahatsızlık yaratacağını öne süren Ege Ports açıklamasında “Kaybeden tümüyle Kuşadası olacaktır. Oysa böylesi bir kayba neden olmaya hiç kimsenin hakkı yoktur” denildi. Limanda ruhsatsız işyerlerinin tekrar ruhsatlandırılması için Belediyeye yeniden başvurulduğu hatırlatılan açıklamada         “15 Mart 2011 tarihi itibariyle limandaki mevcut tesislerimizin yeniden ruhsatlandırılması için Kuşadası Belediye Başkanlığı'na gereken tüm resmi müracaatlar yapılmış bulunmaktadır” denildi.