Aydın Büyükşehir oluyor

Aralarında Aydın ilinin de aralarında bulunduğu 13 ilin büyük şehir belediyesi olması için kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
adaninsesi.com

Nüfusu 750 bini aşan Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van’ın büyükşehir belediyesi olmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Nüfusu 750 bini aşan illerin büyükşehir yapılmasına ilişkin kanun tasarısının yasalaşması halinde 13 il büyükşehir statüsü kazanabilecek. Beşi Ege Bölgesi’nden olmak üzere toplam 13 il, 2013’te yapılacak yerel seçimler ile ilk kez büyükşehir belediye başkanı seçecek. Türkiye’de belediyelere ödenen kaynağın yüzde 16’sını büyükşehir belediyeleri alıyor. Yani bütçenin yüzde 80’ine yakın bölümünü, 16 belediye alırken geriye kalan yüzde 20’lik kısmı da 65 il belediyesi arasında paylaştırılıyor. Ege’nin illeri Büyükşehir statüsü kazanmasıyla yüzde 80’lik payı 25 civarında kentle paylaşacak.Büyükşehirlere ve ilçelerine merkezi idare bütçe gelirlerinden yüzde 2.5 ayrılacak. Bunun yüzde 30’u büyükşehre ayrılacak.

Büyükşehir belediyelerine kendi sınırları içinde toplanan vergilerin yüzde 5’i ayrılacak, bu yüzde 5’in yüzde 70’i doğrudan belediyeye yüzde 30’u da nüfusa göre dağıtılacak. Eğlence vergisinin yüzde 20’si o yerin belediyesine, yüzde 30’u nüfuslarına göre dağıtılmak üzere diğer ilçe ve ilk kademe belediyelerine ayrıldıktan sonra kalan yüzde 50’si verilecek. Büyükşehir belediyelerinin aldığı bu paya karşılık sorumluluğu artıyor. Hem merkezi nüfusa hem de ilçe ve beldelerdeki vatandaşlara karşı yükümlülüğü daha artıyor. İlçe belediyelerinin nazım imar planını onaylayacak. Yolcu ve yük terminalleri, otoparklar, toptancı halleri, mezbahaneler yapacak ve işlettirecek. Spor ve kültür tesisleri, parklar yapacak. Su, kanalizasyon, itfaiye, gaz, merkezi ısıtma, bulvar cadde ve anayol yapımı, toplu taşıma gibi hizmetleri yürütecek. İlçe belediyeleri arasındaki anlaşmazlıklarda, zabıta ve diğer belediye hizmetlerinin görülmesinde koordinasyonu sağlayacak.

Çerçioğlu: Aydın'da 2 yılda arıtma tesisi olmayan ilçe kalmayacak

Yerel seçimler öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Büyükşehir adaylığı kesin olarak açıklanan ilk isim olan Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, kentin Büyükşehir hizmetleriyle tanışacağını belirtti. Özlem Çerçioğlu, ilk ve en önemli Büyükşehir projesini de açıkladı. Başkan Çerçioğlu, “En önemli projemiz arıtma olacak. Büyükşehir belediye başkanlığımız döneminde 2 yılda arıtma tesisi olmayan hiçbir ilçe kalmayacak. Çocuklarımıza iyi bir gelecek ve çevre bırakmalıyız. Bu sorunu Büyükşehir Belediyesi olarak çözeceğiz” dedi.