Aydın bir milletvekilliği kaybetti

Ege bölgesinde milletvekili sayısı eksilen tek il Aydın

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
adaninsesi.com

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayılarını 2010 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yeniden düzenlemesiyle ilgili kararının Resmi Gazetede yayımlanmasıyla  birlikte Ege bölgesinde milletvekili sayısı eksilen  tek ilin Aydın olduğu tescillendi. Milletvekili sayısı 8’den 7’e indirilen Aydın’da muhalefet sürekli göç alan il olarak bilinen Aydın’ın nüfusunun azalmasına dikkat çekerken, iktidar partisi ise geçmişte yapılan nüfus sayımlarının sağlıklı olmadığını, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin gerçek sayıyı yansıttığını öne sürdü.

            CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay Aydın’da iş olanaklarının kalmamasının göçü tersine çevirdiğini, azalan nüfus nedeniyle milletvekili sayısında eksilme olduğunu söyledi. Atay “Aydın  geçmişte çok göç alan bir il olarak bilinirdi. Son yıllarda ise  göç veren il haline geldiği adrese dayalı nüfus kayıt sistemiyle ortaya çıktı. Bu da ildeki ekonomik bozukluğun göstergesidir. Zeytin para etmiyor. Topraklar bölünmüş ailelere yetmiyor. Çiftçi zaten ölmüş.Yeni sanayi yatırımı yok. Hükümet teşvikte Aydın’ı 2. Bölge ilan etti. Çine’de çıkan madeni işlemek için fabrika kurulması gündeme geldiğinde, şirkete yer vereceğimizi, her türlü kolaylığı sağlayacağımızı söylediğimiz halde gidip fabrikayı 3.Bölge ilan edilen Manisa’da açtı. Çine’de çıkan Maden Manisa’da işleniyor. Sonuçta o şirket ekonomiyi düşünüyor. Bu olumsuzluklar  ilden göçe neden olunca, düşen nüfus sayısı yüzünden bir milletvekilliği elimizden gitti”dedi.

            MHP İl başkanı Hasan Muti  ise  ilin nüfusunun azalmasını siyasi bir manevra olarak gördüklerini, AKP’nin gerileme yaşaması nedeniyle ili cezalandırdığı görüşünü savundu. Muti “Aydın MHP açısından son derece gelişmekte, AKP açısından gerileme yaşanan bir ildir.Adrese dayalı nüfus sayımının çok sağlıklı olmadığını düşünüyoruz. Aydın sürekli göç alan bir ildir, Nüfusun azaldığını inanmıyoruz. Nüfusun azalmasını siyasi bir manevra olarak düşünüyoruz. Aydın ili tarımda, sanayide geri bırakılmakla birlikte milletvekili sayısında geri düşürülmeye çalışılmaktadır. Bu konuda Aydın’daki STÖ’ lerin siyasi partilerin il merkezleri ile valinin gerekli girişimde bulunması, Aydın’ın elinden alınan temsil hakkının iadesi için çaba göstermesi gerekir. Bu konuda tepkiliyiz. Hakkımızın iade edilmesini istiyoruz. Aydın’ın hangi partiden olursa olsun parlamentoda 8 milletvekili ile temsil edilmesi gerekiyor”dedi.

            AKP Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ise geçmiş dönemlerde yapılan nüfus sayımlarının hatalı olduğunu belirterek adrese dayalı sayımı savundu. Erdem,  “Daha önceki nüfus sayımlarında farklı bir takım çalışmalar, yanlış tespitler olmuş. Titiz bir çalışma ile yapılan adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 7 milletvekili çıkarıyoruz.Bundan sonraki süreçte tekrar 8’e çıkar mı bilmem.  Aydın bu güne kadar sağlıklı bir şekilde göç almadı. Özellikle iş beklentisi ile gelenler tarımsal ve inşaat sektöründe çalıştılar kendi özel işlerini kurdular. Bir ilin kaldırabileceği bir kapasite var. Bunun üzerinde yük gelirse sorun çıkar. Sağlıklı gelişme olmaz. İktidarımızla birlikte önümüzdeki on yılda istihdam  olanaklarının hızla ilerlediği bir il olacağız. Termal seracılık, termal otellerin yapılması, istihdamı artıracaktır” dedi.