Akdoğan ; Biz uyarıyoruz dinlemiyorlar

Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Oda bu krizde ne yapıyor sorularına; Yetkili ve ilgili makamları defalarca uyardık, raporlar hazırladık dinlemediler yanıtını verdi.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
adaninsesi.com

Turizm sezonunun sona doğru yaklaşmasıyla birlikte, sezondan beklentilerini bulamayan Kuşadası esnaf ve turizmcileri arasında tartışmalar başladı. Son üç yılda sürekli gerileyen, alışveriş yapılmadığı yönünde şikayetlere neden olan turizmde kötü gidişin bazı çevrelerce Kuşadası Ticaret Odasına (KUTO)  mal edilmeye çalışıldığını söyleyen başkan Serdar Akdoğan, bu duruma müdahale etmekle yetkili ve etkili kurumları defalarca uyardıklarını, sonuç alamadıklarını söyledi.

Kuşadası Ticaret Odası olarak, “Kuşadası Ticari Envanteri”,“Çarşı Sorunları Raporu”, “Kruvaziyer Raporu” ve son olarak “Semt Pazarları Raporu” gibi ilçemizin sorunları ile ilgili çeşitli raporlar hazırladıklarını  ve bu  raporları ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdiklerini söyleyen KUTO Başkanı Akdoğan;”Büyük emekler vererek hazırladığımız ve esnafın, turizmcinin yaşadıklarını yansıtan raporları  ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdik. İcra makamlarının bu raporları analiz edip, kararlılıkla uygulamaya geçmesi gerekir. Testi kırılmadan önce defalarca dile getirdiğimiz konular bunlar. Üyelerimizden bir çok arkadaşımın bana söylediği bir şey var “Oda bu konularda ne yapıyor” diye. Bir çok arkadaşımın bu konulardan haberdar olmadığını gördüğüm için, bu konuları tekrar tekrar vurgulama gereği hissettim. Maalesef Odamızın görev ve yetki sınırları bunları icra edemiyor. Bizim görevimiz uyarmak. Bu uyarıların ne kadar ciddiye alındığı konusunu sizlerin takdirine bırakıyorum. Biz bu konuların takipçisi olmaya devam edeceğiz, üyelerimizin bundan şüphesi olmasın”dedi.

Dünyada yaşanan ekonomik kriz, kurvaziyer gemilerinin büyüdükçe tur fiyatlarını düşürmesi ile Kuşadası çarşısının kontrolsüz büyümesinin işlerde gerilemeyi getirdiğini söyleyen KUTO Başkanı Serdar Akdoğan, “Kurvaziyer gemilerinin büyümesiyle kurvaziyer tur fiyatlarının oldukça düştüğünü, 200-300 euroya tur satın alınabildiğini ve dolayısıyla kurvaziyer gemi müşterilerinin gelir grubu profilinin de düştüğünü bilmemiz lazım.Gelen gemilerden toplam yolcunun ancak % 30-35’ini tura götürebiliyor.  Demek ki gemi acenteleri yolcunun tamamını tura götürmüyor. Kalan yolcu gemide kalıyor ya da çarşıya iniyor. Alışverişin bu kadar kısıldığı bir ortamda Kuşadası çarşısının çok büyüdüğünü, bu durumun Kuşadası Ticaret Odası tarafından hazırlanan Ticari Envanter Raporu’nda da belirtildiğini ifade etmek gerekir. Yani bir yandan turistlerin alışveriş harcamaları azalmakta, diğer yandan bizim çarşımız büyümekte.  Bu durum da çarşı esnafının gelirlerini olumsuz etkilemekte. Yıllardır söylediğimiz Ticari Planlama söylemi, işte bu durumu işaret ediyordu. Ancak Ticari Envanter Raporumuza daha bir yorum dahi gelmemişken bilimsel,akılcı çözümleri üretmesi gereken icra makamları sahillerimize yeni AVM’ ler üretmekle meşgul. Çarşı esnafının gelirlerini etkileyen bir diğer unsurun Çarşamba günleri kurulan tekstil pazarı olduğunu, Kuşadası Ticaret Odası tarafından hazırlanan Semt Pazarları Raporu’nda da belirttik, burada sadece tekstil ürünlerinin satılmadığını, deri, çanta, ayakkabı gibi ürünler de satıldığını ve bu pazarın kapatılması gerektiğini, bunun yerine Çarşamba günleri çarşı esnafının stoklarındaki malları eritmek için indirimli satışlar yapabileceğini ve böylece çarşıya müşteri çekilebileceğini önermiştik. Ayrıca Recomende sisteminin de çöküşe geçti. Aklın mantığın almayacağı oranlarda komisyon sistemi ile recomende olan dükkanlar da başa çıkamıyor ” dedi.